Burse - Fonduri mutuale

Situaţia banilor de pensie pentru 7,2 milioane de români: Care sunt câştigurile anualizate ale fondurilor de pensii Pilon 2 de la înfiinţare până în prezent. De la 7,1% la 8,6%, toate cele şapte fonduri de pensii private sunt peste inflaţia de 3,1%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

26.07.2021, 00:08 10996

De la înfiinţarea sistemului de pensii private în România, adică din primăvara anului 2008 şi până în iunie 2021, cele şapte fonduri de pensii private Pilon 2, care au devenit între timp cei mai mari investitori ai bursei de la Bucureşti şi printre cei mai mari finanţatori ai statului român, înregistrează randamente individuale anualizate de la 7,1% la 8,64%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor ASF.

Spre comparaţie, inflaţia medie anualiza­tă în acest interval de timp este de 3,11%, în timp ce pentru indicele principal BET – acolo unde fondurile au cea mai mare parte in­ves­tită din circa 20% din acţiuni – rata medie anualizată este de 5,32%.

Astfel, cel mai mare fond de pensii pri­vate din România, respectiv NN Pensii, care are active de circa 29 miliarde de lei şi circa 2 milioane de participanţi, înregistrează un randament anualizat de 8,64% din mai 2008 şi până în iunie 2021, fiind pe primul loc în clasamentul celor mai ridicate randamente anualizate, arată datele ZF.

Urmează fondul de pensii Aripi, ad­mi­nistrat de Generali, cu un randament anua­lizat de 8,636% de la înfiinţara sistemului şi pâ­nă în S1/2021, acesta fiind şi singurul fond cu grad ridicat de risc prin prisma unei ex­puneri mai mari pe segmentul de acţiuni, cel care supraperformează instrumentele cu venit fix, precum titluri de stat şi obligaţiuni. Aripi are 7,6 mld. lei active şi 800.000 de participanţi.

Pe locul al treilea se poziţionează Metro­po­litan Life Pensii Private, cu active de 11,7 mld. lei şi un randament anualizat de 8,55%, potrivit calculelor ZF care ţin cont de conversia sumelor în unităţi de fond în data de 20 a fiecărei luni.

Toate cele şapte fonduri de pensii priva­te din România, la care contribuie câteva mi­li­oane de salariaţi români cu 3,75% din ve­ni­tul brut lunar, echivalentul a circa 750-800 mil. lei lunar în ultima perioadă de timp, au randa­mente anualizate cu mult peste rata me­die anualizată a inflaţiei (mai 2008 – iunie 2021) de 3,11%. „Niciodată nu va exista o te­me­re că fon­du­rile de pensii nu au în ce să in­vestească, ci mai degrabă dacă investiţia pe care o fac le va aduce un randament cores­punzător, pen­tru că până la urmă mare parte din încrede­rea pe care fondurile de pensii o inspiră clien­ţilor vine din performanţa pe care o afi­şează an de an. Până acum această perfor­manţă a fost excepţională“, spune econo­mis­tul Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO