Burse - Fonduri mutuale

Socep a revenit pe pierdere in T2

31.07.2007, 18:25 15

Operatorul portuar Socep Constanta (SOCP) a intrat din nou pe pierdere in trimestrul al doilea al anului, inregistrand o pierdere de circa 180.000 de lei (55.000 de euro). Societatea reusise sa treaca pe profit in primul trimestru al anului, cand a obtinut un profit net de 344.500 de lei.
Per ansamblul primului semestru, Socep a realizat un profit net de circa 165.000 de lei (50.000 de euro), fata de o pierdere de peste 396.000 de lei in perioada similara a anului trecut.
Profitul de pe primul semestru este cu mult sub nivelul bugetat, compania estimand initial pentru aceasta perioada un profit net de 1,26 milioane de lei.
Socep a realizat in primele sase luni o cifra de afaceri de 18,58 milioane de lei (5,6 milioane de euro), aproape egala cu cea din prima jumatate a anului trecut.
Conducerea societatii spune ca trimestrul al doilea a fost mai slab din cauza aprecierii puternice a leului fata de euro si dolar si a activitatii slabe pe partea de trafic de marfuri generale. Traficul de marfuri generale (in principal laminate si produse din industria usoara si alimentara) detine o pondere de circa 50% in afacerile companiei.
"A fost o perioada mai slaba in ceea ce priveste traficul de marfuri generale, dar in ultimele luni s-a imbunatatit substantial situatia si pe acest segment. Pe de alta parte, ne-a afectat intarirea puternica a leului, numai din cauza acestui lucru pierzand 8-9% din venituri", a declarat Petrica Valcu, directorul general al Socep.
"Nu putem renegocia tarifele, in conditiile in care exportatorii au probleme mari ca urmare a aprecierii leului. Am observat totusi in ultima perioada ca au inceput sa creasca masiv importurile, de exemplu, pe partea de laminate", a mai spus Valcu.
Traficul portuar a inregistrat o crestere de 35% fata de anul precedent, ca urmare a cresterii traficului de containere cu 100,5%. Traficul containerizat a reprezentat 63,2% din traficul total.
Traficul la marfurile generale a scazut insa cu 13,6%, ceea ce a influentat negativ activitatea societatii, potrivit datelor prezentate de Socep.
Actiunile operatorului portuar sunt listate pe Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la pretul de 0,325 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 35,3 milioane de euro. De la inceputul anului, actiunile Socep au castigat circa 33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO