Burse - Fonduri mutuale

Socep Constanta vinde imobile ca sa revina pe profit

Socep Constanta vinde imobile ca sa revina pe profit
12.07.2006, 18:41 55

Operatorul portuar Socep Constanta si-a diminuat in trimestrul al doilea pierderile inregistrate in primele trei luni ale anului, dar este posibil sa nu le recupereze integral, din cauza scaderii traficului portuar, potrivit conducerii companiei.
Socep incheiase primul trimestru al anului cu pierderi de 100.000 de euro, aproximativ egale cu pierderile inregistrate in perioada similara din 2005. "Nu avem inca datele definitive pe primul semestru. Nu stiu daca vom reusi sa recuperam integral pierderea, in conditiile in care traficul portuar a scazut si in trimestrul al doilea, dar pierderile se vor diminua", a precizat pentru ZF Petrica Valcu, directorul general al Socep.
Compania a anuntat ieri ca va incasa 0,9 milioane de euro din vanzarea unui activ reprezentat de un imobil si de terenul aferent, adica mai mult decat profitul brut bugetat pentru acest an. Pentru 2006, Socep isi bugetase un castig brut de 0,85 milioane de euro (3 milioane de lei), doar cu putin peste profitul realizat anul trecut.
Operatorul portuar a obtinut 1,03 milioane de euro (3,67 milioane de lei) pe activul vandut, din care ce va deduce o cota de 11% din imobil, care va ramane in proprietatea Socep. Compania a vandut activul in urma unui concurs de oferte organizat la inceputul lunii, in cadrul caruia a fost declarata castigatoare firma Future Invest SRL din Eforie Sud. Vanzarea efectiva se va face in circa 45 de zile dupa plata integrala a pretului si semnarea contractului de vanzare. Conducerea Socep spune ca prin vanzarea acestui activ "se elimina unele costuri neeficiente si se obtine un profit imediat substantial, fara a fi diminuata capacitatea actuala de manipulare a marfurilor".
"Imobilul vandut reprezinta un camin pentru muncitorii docheri flotanti care veneau pe vremuri sa lucreze la Socep. El trebuia renovat si am preferat mai degraba sa-l vindem. Am rezervat o suprafata pe care vrem sa o modernizam si in situatia in care va fi nevoie o vom pune la dispozitia angajatilor care solicita acest lucru", spune Valcu.
Oficialii Socep au precizat ca traficul portuar a fost si in trimestrul al doilea in scadere, dar compania a inceput sa fie mai "agresiva" in preluarea contractelor.
"Per ansamblu, traficul portuar, cu exceptia titeiului, minereurilor si cerealelor, a fost in scadere. Incepand cu finalul lunii mai - inceputul lui iunie, am putut constata totusi o revigorare. Noi am inceput sa devenim mai agresivi in preluarea unor contracte, care nu faceau parte din portofoliul nostru obisnuit", a spus Petrica Valcu. El nu a dorit sa ofere detalii despre valoarea acestor contracte sau despre numele clientilor noi.
"Sunt contracte pentru export-import de ingrasaminte chimice si alte marfuri in vrac", a spus Valcu.
In primul trimestru al anului, traficul portuar prin Socep s-a redus cu 21% comparativ cu situatia din perioada ianuarie-martie 2005, pana la 518.000 de tone, ca urmare a reducerii activitatilor de import-export derulate prin portul Constanta. Cea mai importanta scadere s-a inregistrat la traficul de marfuri exportate, care s-a redus cu 22,4% fata de anul trecut. Socep nu are un actionar majoritar, fiind controlata de salariati si de manageri. In actionariat se afla si mai multe fonduri de investitii.
Actiunile Socep sunt listate la categoria I a Bursei de Valori, ultima tranzactie cu acestea derulandu-se ieri la pretul de 0,162 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 15,62 milioane de euro. Rezultatele slabe raportate de societate in ultimul an indepartat treptat investitorii de pe aceste actiuni, de la inceputul anului pretul titlurilor pierzand aproape 23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO