Burse - Fonduri mutuale

Statul nu are „cadre“ să-şi gestioneze averea, dar se amestecă în conducerea companiilor

Statul nu are „cadre“ să-şi gestioneze averea, dar...

Autor: Radu Bostan

22.10.2015, 13:00 869

Ministerele nu au experţi capabili să le apere interesele de acţionari în companiile cu capital parţial public, iar amestecul politic în conducerea societăţilor le frânează acestora performanţa şi le afectează imaginea, spun consultanţii în guvernanţă corporatistă.

La aproape patru ani de la emi­terea Ordonanţei 109/ 2011, privind manage­men­tul corporatist în între­prinderile publice, doar o mână de companii de stat au devenit mai eficiente şi mai transparente - cele listate la bursă.

Dacă ordonanţa a reuşit, în câteva cazuri, să înlocuiască managerii numiţi politic cu profesionişti din mediul privat, actul nu a schimbat mentalitatea acţionarului, adică statul.

Ministerul Finanţelor vrea acum să actualizeze ordonanţa, introducând obligaţia şi mecanismele prin care auto­ri­tatea publică să monitorizeze per­for­manţa administratorilor. Unul dintre ele­mentele noi este scrisoarea de aştep­tări, în care statul prezintă ad­mi­nis­tra­torilor nou-aleşi direcţia în care şi-ar dori să meargă compania în ur­mă­torii patru ani. Documentul ar servi şi boar­dului la conceperea planului de ad­mi­nistrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO