Burse - Fonduri mutuale

Statul promite acţiuni de 450 mil. euro pe Bursă

22.07.2010, 00:00 20

Guvernul va scoate la vânzare pe Bursă pachete de câte 15% dinTransgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), companii deja listate, darşi 15% din producătorul de gaze Romgaz Mediaş, una dintre cele maivaloroase companii din portofoliul Ministerului Economiei, pe careo va lista prin ofertă publică secundară iniţială de acţiuni,potrivit unor proiecte de hotărâri de Guvern, citate deMediafax.

O comisie condusă de ministrul economiei Adriean Videanu (desen)ar urma să coordoneze vânzarea celor trei participaţii, primul pasfiind selecţia firmelor de brokeraj care vor intermedia ofertele.După alegerea intermediarilor, pregătirea ofertelor ar putea duraîntre 4 luni, în cazul Transgaz şi Transelectrica, şi 6 luni încazul Romgaz, astfel că este puţin probabil ca vânzarea să serealizeze până la finele anului.

Romgaz este una dintre "perlele coroanei", numărându-se printrecele mai profitabile companii din România. Compania ar putea fievaluată la peste 2 mld. euro în vederea listării, astfel că statular putea obţine 300 mil. euro din vânzarea unei participaţii de15%. De la Transgaz şi Transelectrica, statul ar mai putea strângecirca 134 mil. euro, luând în calcul capitalizările actuale alecelor două companii.

Acesta este primul pas concret pe care Guvernul îl face după ceîn primăvară a pregătit un proiect de privatizare a unorparticipaţii din portofoliu, care include şi vânzarea pe Bursă unuipachet de 11% din acţiunile Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO