Burse - Fonduri mutuale

Vin în sfârşit listările promise? Guvernul scoate la vânzare pe Bursă 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica

Ministrul economiei Adriean Videanu a promis încă din mai listarea Romgaz

Ministrul economiei Adriean Videanu a promis încă din mai listarea Romgaz

21.07.2010, 23:02 26

Guvernul intenţionează să vândă la Bursă câte 15% din acţiunileoperatorului sistemului naţional de transport al electricităţiiTranselectrica Bucureşti (TEL), transportatorului de gaze TransgazMediaş (TGN) şi producătorului de gaze Romgaz Mediaş, la care vaderula o ofertă publică secundară iniţială (IPO), potrivit unorproiecte de hotărâre de guvern.

Ministrul economiei Adriean Videanu, care are în portofoliu celetrei companii, va coordona procesul de vânzare a celor treiparticipaţii. Primul pas este selectarea, prin licitaţie publică, aintermediarilor care vor pregăti ofertele publice de vânzare.

Brokeriispun însă că sunt puţine şanse ca ofertele să se deruleze până lafinalul anului, din cauza paşilor care trebuie parcurşi pentrupregătirea ofertelor. Dacă în cazurile Transgaz şi Transelectrica,companii care sunt deja listate la Bursă, pregătirea ofertelor arputea fi realizată într-un termen mai scurt, în cazul Romgazprocesul ar putea dura cel puţin jumătate de an.

"La o companie precum Romgaz procesul trebuie luat de la zero.Dacă astăzi s-ar semna contractul de intermediere, oferta s-arputea derula cel mai devreme în 6-8 luni. Şi în cazul companiilordeja listate există şanse, deşi mici, ca procesul să se întâmpleanul acesta, pentru că este vorba de oferte publice secundare,pentru care probabil este nevoie de circa 4 luni", spune LaurenţiuCiocârlan, şeful departamentului de oferte primare din cadrulfirmei de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, care aintermediat listarea la Bursă a Transgaz Mediaş în 2007. El spunecă pregătirile pentru listarea Transgaz au durat circa 8 luni.

Statul poate strânge peste 130 mil. euro de la TGN şiTEL

Dacă la Transgaz şi Transelectrica, companii deja listate,ofertele s-ar derula la preţuri apropiate de cele din piaţă, statular strânge circa 134 de milioane de euro din vânzarea a câte 15%din acţiuni (92 mil. euro de la Transgaz şi circa 42 mil. euro dela Transelectrica). Ofertele publice iniţiale de listare a celordouă companii i-au adus statului circa 100 mil. euro (35 mil. eurode la Transelectrica în 2006 şi 65 mil. euro de la Transgaz în2007). În cazul Transelectrica, preţul actual de pe Bursă de 16,3lei/acţiune este apropiat de cel din IPO, iar la Transgaz preţuleste cu circa 15% mai mare.

La fiecare dintre cele două companii statul a vândut iniţial 10%din acţiuni, după care a mai distribuit câte 2-3% în cadrulprogramului de despăgubire a foştilor proprietari deposedaţi abuzivde regimul comunist. Fondul Proprietatea deţine câte 15% dinfiecare companie.

Listarea Romgaz, o afacere de peste 300 mil.euro

Romgaz Mediaş este una dintre cele mai valoroase companii pecare statul le are în prezent în portofoliu, iar vânzarea prinofertă publică a 15% din acţiuni ar putea aduce la buget peste 300mil. euro. Producătorul de gaze este una dintre cele maiprofitabile companii locale, raportând în 2009 un profit brut de830 mil. lei (196 mil. euro) la afaceri de 3,2 mld. lei (754 mil.euro).

În plus, Romgaz dispune de lichidităţi semnificative şi nu aredatorii, ceea ce îl fereşte de fluctuaţiile de curs sau decreşterile de dobândă. Fiind companie de stat, peste 50% dinprofitul net ajunge la acţionari sub formă de dividende.

Luând în calcul faptul că Romgaz dispunea de capitaluri propriide 8,3 mld. lei (1,96 mld. euro) la finele lui 2009, iar companiilereprezentative din domeniul energetic precum Transgaz şi Petrom setranzacţionează pe Bursă la valori de 1,1-1,2 ori mai mari decâtcapitalurile proprii, valoarea Romgaz ar putea fi în prezent depeste 2,1 mld. euro. Compania era evaluată anul trecut, în anuarulZF al celor mai valoroase companii din România, la 2,7 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO