Burse - Fonduri mutuale

Stirile negative de afara tin investitorii departe de Bursa

10.09.2007, 17:38 12

Bursa de Valori Bucuresti a inchis saptamana trecuta cu scaderi usoare pe principalii indici, lichiditatea fiind sustinuta mai mult de transferurile de pachete in piata si tranzactii speciale.
Investitorii manifesta in continuare o reticenta fata de Bursa si din cauza vestilor mai putin favorabile de pe bursele externe, insa unii analisti sunt de parere ca acestea sunt intr-o oarecare masura exagerate. "Nu cred ca este asa de important sa stam cu ochii pe America si sa ne uitam ca scade bursa la ei, pentru ca la nivel macroeconomic lucrurile stau cu totul diferit. Piata imobiliara din Statele Unite este in declin, pe cand la noi aceasta creste puternic", este de parere Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial din Cluj.
Principalii indici internationali au inchis saptamana cu scaderi destul de consistente, dupa ce Banca Centrala Europeana a mentinut vineri dobanda de referinta, iar economia americana a raportat un numar mai redus de locuri de munca, in conditiile in care era anticipat un avans al acestora.
Investitorii sperau intr-o reducere a dobanzilor bancare pe piata europeana, care sa readuca interesul investitorilor pentru bursa.
Indicele Dow Jones a pierdut vineri 1,9%, in timp ce cei mai multi indici euopeni au inchis ziua cu scaderi de peste 2%. "Pe termen foarte scurt, de cateva zile sunt de asteptat corectii pe Bursa dat fiind aceasta corelatie cu pietele externe. Lichiditatea s-ar putea mentine scazuta inca 2-3 luni, pe fondul unei stabilizari a cotatiilor din piata", considera Pascu.
Indicele BET a inchis vineri putin sub nivelul din sedinta precedenta, sustinut de avansul de 0,8% al titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), in conditiile scaderilor inregistrate de actiunile Petrom (SNP) si BRD, care au pierdut 1%, respectiv 0,4%.
Actiunile BRD au fost cele mai tranzactionate vineri, cu un rulaj de 1,1 mil. euro (3,7 mil. lei). Aceste titluri au mai facut obiectul unor transferuri speciale in valoare de 0,58 mil. euro (1,9 mil. lei).
Tot la finele saptamanii trecute, s-a transferat un pachet reprezentand 1,2% din actiunile Policolor Bucuresti prin intermediul a 9 tranzactii in valoare de circa 1 mil. euro (3,6 mil. lei).
Actiunile Bancii Transilvania (TLV) si Broker Cluj (BRK) s-au mentinut la nivelul cotatiilor de inchidere din sedinta precedenta.
Titlurile SIF au pierdut in medie 0,7%, pe fondul unor rulaje scazute.
In topul rulajelor societatilor de investitii financiare s-au aflat actiunile SIF Oltenia, care au pierdut 0,2%, tranzactiile cu aceste titluri cumuland aproape 1 mil. euro (3,1 mil. lei).
"Cred ca stirile din ultima perioada nu sunt interpretate obiectiv. Bursa e dominata cel putin de o nervozitate cam mare, daca nu chiar de pesimism. Scaderile de acum le vad ca motive pentru a intra la cumparare", sustine Pascu.
Lichiditatea pe piata RASDAQ a fost sustinuta de transferurile mari cu actiuni ale companiilor din domeniul constructiilor Concefa Sibiu (COFI), de 3,5 mil. euro (11,5 mil. lei), si Cemacon Zalau (CEON), cu un rulaj de 0,5 mil. euro (1,7 mil. lei).


Stiri proaste
Indicele Dow Jones al Bursei din America a pierdut vineri 1,9%, dupa ce Ministerul Muncii a anuntat o reducere a locurilor de munca.
Principalele burse europene au pierdut la finele saptamanii trecute peste 2%, dupa ce Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la 4%.
Indicele pietei germane DAX a coborat cu 2,4% si cel francez CAC 40 a inchis sedinta de vineri pe minus, cu 2,6%.
SIF-urile au pierdut in aceeasi zi in medie 0,7%, iar indicele BET a consemnat o corectie nesemnificativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO