Burse - Fonduri mutuale

Ştirile proaste din Spania şi Grecia continuă să tragă în jos bursa

Ştirile proaste din Spania şi Grecia continuă să tragă în jos bursa

Bursele vest-europene sunt pe scădere, iar în Spania şi Italia, corecţiile atingeau 2-3%

Autor: Stefan Musgociu

25.07.2012, 00:05 433

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,56% (indicele BET-C), într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost salvată de un deal cu 0,73% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în valoare de 10 mil. euro.

Operaţiunile cu acţiuni din piaţa principală au cumulat doar 5 mil. lei (aproape 1,1 mil. euro).

Şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Căruntu, spune că rulajele reduse sunt în primul rând consecinţa apetitului scăzut pentru risc al investitorilor în contextul crizei de încredere, în special din zona euro, şi într-o mai mică măsură lichiditatea este afectată de amplificarea tensiunilor politice interne.

"Ştirile proaste dinspre Grecia sau Spania sunt cele care determină mişcarea capitalurilor investitorilor şi, în consecinţă, a pieţelor de acţiuni. Lipsa de predictibilitate cu privire la zona euro îndeamnă la reţinere şi de aici rezultă o ajustare sensibilă a lichidităţii pieţelor de acţiuni europene. Capitalurile se retrag spre pieţele cele mai dezvoltate în astfel de perioade de lipsă de predictibilitate generalizată. BVB, fiind o piaţă mică, este silită să se descurce în principal cu capital autohton, care este însă foarte slab reprezentat de fondurile de pensii şi mutuale, acestea deţinând mai puţin de 10% din capitalizarea free-float-ului (valoarea acţiunilor libere la tranzacţionare - n.r.). De aici şi lichiditatea redusă chiar şi pe titlurile importante de la BVB", a declarat Căruntu.

Analistul consideră, totodată, că lupta politică sau "episodul Hidroelectrica" pot susţine solicitarea de discount-uri exagerate de către investitorii străini pentru a lua expunere pe active româneşti.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,54% sub şedinţa de luni.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,75%.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide pe piaţa principală, cu operaţiuni de 2,2 mil. lei. La închiderea şedinţei, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,467 lei, preţ cu 0,06% sub ziua anterioară.

Unul dintre cei mai activi cumpă­rători de acţiuni FP din luna iulie a fost fondul american de hedging Elliott Associates, care deţine circa 14% din titlurile Fondului Proprietatea.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau pe scădere, iar în Spania şi Italia, corecţiile atingeau 2-3%.

De asemenea, pieţele americane au deschis în scădere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO