Burse - Fonduri mutuale

STK vede dublarea afacerilor SNO in cinci ani

04.12.2008, 18:17 31

Analistii de la STK Financial vad un scenariu pozitiv pentru Santierul Naval Orsova (SNO) pentru urmatorii cinci ani, acestia previzionand pentru 2012 o cifra de afaceri de aproape doua ori mai mare decat cea estimata pentru 2008.

Astfel, conform raportului de analiza emis de STK, cifra de afaceri a santierului naval urmeaza sa creasca in medie cu 15% pe an pentru urmatorii patru ani, pana la un nivel maxim de 191,1 mil. lei. Pentru 2008, acestia previzioneaza afaceri in crestere cu 25% fata de anul trecut, de la un nivel de 87,4 mil. lei la 109,3 mil. lei. STK mai estimeaza ca profitul companiei va avansa de la 7 mil. lei in 2007 la 10,4 mil. lei in 2008, si la 20,8 mil. lei in 2012.
"Vedem o crestere a cifrei de afaceri cu 25% in 2008, conform bugetului companiei, urmata de o crestere de 15% anual pana in 2012 inclusiv. Aceasta rata de crestere este egala cu media cresterii in EUR din ultimii trei ani. In 2012 este de asteptat incheierea actualului ciclu al industriei navale. Rata de crestere pe termen lung o estimam in termeni nominali la 5,5%. De asemenea, marja EBITDA se va mentine la 15% intre 2008 - 2012, reprezentand media din ultimii 6 ani", considera analistii STK.
Acestia sunt de parere ca infuzia de capital suplimentar din fuziunea cu Servicii Constructii Maritime (SCM) ii va permite companiei o dublare a cifrei de afaceri fara investitii in active fixe. Dupa fuziune, capitalul SNO a crescut cu aproape 7 mil. lei, pana la nivelul de 28,6 mil. lei (7,5 mil. euro).
Comenzile de nave in lucru la producatori au inregistrat o crestere continua incepand cu 2002, santierele navale din Romania ajungand la o cota de piata de circa 1% la nivel mondial. "Evolutia comenzilor din ultimii ani este pusa pe seama cresterii ridicate a tarilor emergente, China si India, ceea ce a determinat o crestere a cantitatii transportate. Un alt factor a fost cresterea pretului petrolului care a facut rentabile explorarile marine", se arata in raportul STK.
Pe termen lung analistii estimeaza ritmul de crestere anual al industriei la circa 5-6%, fiind determinat de ritmul de crestere al transportului international pe apa si de cresterea preturilor. "Se poate concluziona ca in urmatorii cinci ani industria constructiilor de nave va beneficia de conditii de piata favorabile, dar ca exista posibilitatea ca pe termen lung ritmul de crestere anual sa se reduca", considera analistii.
Conform analistilor, productia realizata de SNO este destinata exclusiv exportului in Olanda catre clienti traditionali cu care exista relatii contractuale de mai multi ani, ponderea principala a veniturilor fiind inregistrata de veniturile din productia de nave, in vreme ce veniturile din reparatii de nave si alte servicii sunt nesemnificative.
Casa de bokeraj recomanda "cumparare" pe titlurile constructorului de nave, valoarea actiunilor fiind estimata la 13,2 lei/actiune, pe baza cash flow-urilor viitoare actualizate, de trei ori peste ultimul pret din piata, de 4,3 lei/actiune. Capitalizarea SNO este in prezent de 12,8 mil. euro.
"Valoarea estimata pe actiune prin actualizarea fluxurilor de numerar este de 13,2 lei si presupune mentinerea profitabilitatii la nivelul mediu din ultimii ani. Este o valoare estimata in conditiile unui cost al capitalului relativ ridicat, de 18%. O evaluare prin multipli indica o valoare pe actiune de 7,4 lei pe baza datelor estimate pentru finalul anului, insa in opinia noastra aceasta estimare subevalueaza valoarea firmei, avand in vedere faptul ca tot domeniul este evaluat la multiplii de pret scazuti", considera analistii STK.
Potrivit acestora, SNO distribuie sub forma de dividende aproximativ jumatate din profit, astfel ca randamentul estimat al dividendului pentru 2008, la pretul actual de pe Bursa, este de 9,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO