Burse - Fonduri mutuale

Strainii au adus 36 mil. euro pe Bursa in mai

05.06.2008, 19:09 10

Investitiile straine nete la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), exceptand tranzactiile derulate prin intermediul conturilor agregate, s-au ridicat luna trecuta la 35,9 mil. euro, interesul mai ridicat al fondurilor de investitii straine pentru actiunile romanesti reflectandu-se si in evolutia pozitiva a pietei.
Indicele BET al celor mai importante zece companii de pe Bursa a castigat aproape 11% in mai, fiind tras in sus de cresterile Petrom si Transelectrica, ambele companii intrand in vizorul investitorilor dupa rezultatele in crestere raportate la trei luni.
Brokerii spun ca interesul investitorilor straini pentru piata de la Bucuresti a crescut in special in partea a doua a lunii mai, dupa publicarea rezultatelor financiare ale companiilor listate.
Soldul pozitiv al investitiilor straine la BVB, cel mai mare din ultimele 11 luni, s-a datorat in primul rand vanzarilor mai reduse ale investitorilor straini, in contextul in care unele actiuni din piata ajunsesera la inceputul lunii mai la preturi cu 60% mai mici decat in vara anului trecut.
In aceste conditii, vanzarile strainilor au coborat la 36 mil. euro, valoare aproape de circa doua ori mai mica decat media din primele patru luni ale anului, in timp ce achizitiile s-au ridicat la 72 mil. euro, cea mai ridicata valoare din acest an.
Investitorii straini au cumparat in primele cinci luni actiuni de 280 mil. euro, valoare de 2,4 ori mai redusa comparativ cu cea din perioada similara a anului trecut, in timp ce vanzarile lor au totalizat 303,2 mil. euro, cu doar 30% mai putin decat in primele cinci luni ale lui 2007.
Investitorii locali au realizat luna trecuta vanzari nete de 28 mil. euro, in timp ce pe segmentul conturilor agregate, prin care se tranzactioneaza deocamdata doar actiunile Erste Bank, s-au inregistrat iesiri de 7,6 mil. euro, nefiind clar daca acestea apartin in totalitate investitorilor locali sau au venit si din partea investitorilor straini care au facut arbitraj.

Tranzactii de 9 mil. lei cu derivate la BVB
Valoarea tranzactiilor cu instrumente financiare derivate realizate in luna mai la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a ridicat la 8,9 mil. lei, de 5,3 ori mai mare comparativ cu luna anterioara. Cresterea valorii tranzactionate a venit dupa ce conducea Bursei a decis sa reduca comisioanele. Estinvest din Focsani s-a plasat pe primul loc in top, firma de brokeraj intermediind luna trecuta circa o treime din totalul tranzactiilor cu derivate de la Bursa, aceasta ocupand o pozitie fruntata si pe piata de la Sibiu. Umatoarele locuri au fost ocupate de GM Invest si Mutenia Global Invest, fiecare cu circa un sfert din totalul tranzactiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO