Burse - Fonduri mutuale

Strainii au cumparat obligatiuni BEI de 44 mil. euro

04.12.2007, 17:42 15

Investitori institutionali straini au cumparat ieri obligatiuni ale Bancii Europene de Investitii denominate in lei (EIB14) in valoare de 153 mil. lei (43,8 mil. euro), vanzatorii fiind investitori institutionali locali care au subscris obligatiunile in oferta derulata in luna mai, potrivit informatiilor din piata.
Acestea sunt cele mai mari tranzactii cu obligatiuni derulate pana acum pe Bursa de Valori.
Prin cele doua tranzactii de ieri s-au transferat 1,47 milioane de obligatiuni reprezentand peste 49% din totalul obligatiunilor BEI, pretul de tranzactionare fiind de 100 lei/obligatiune, acelasi ca si pretul de subscriere din oferta.
Tranzactiile au fost intermediate de ABN Amro Securities, societatea de brokeraj a grupului ABN Amro, care a intermediat oferta de obligatiuni a BEI derulata la sfarsitul lunii aprilie.
Intrarea investitorilor straini pe obligatiuni in lei ar putea sugera ca acestia mizeaza pe o stabilizare a cursului leu/euro sau chiar pe o reluare a aprecierii leului fata de moneda europeana dupa ce moneda locala a pierdut in ultimele luni peste 10% fata de euro. Cresterea economica peste asteptari din trimestrul al treilea ar putea contrabalansa stirile macroeconomice preponderent negative din ultimele luni contribuind la revenirea leului.
Obligatiunile BEI ofera o dobanda fixa de 7% pe an platibila anual in luna mai. Scadenta obligatiunilor este in mai 2014.
Emisiunea de obligatiuni de 300 mil. lei (circa 90 mil. euro) lansata de Banca Europeana de Investitii (BEI) pe piata romaneasca de capital a fost subscrisa in principal de investitori institutionali locali, doar 13% dintre obligatiuni fiind subscrise de investitori straini, potrivit datelor publicate la inchiderea ofertei de BEI si ABN Amro. Emisiunea a fost subscrisa in proportie de 64% de banci, 29% de societati de asigurare, 5% de corporatii si aproape 1,5% de fonduri de investitii si societati de administrare a investitiilor.
Oferta s-a derulat in perioada 26 aprilie-4 mai si a fost suprasubscrisa, astfel ca BEI a decis majorarea ofertei de la 150 mil. lei la valoarea maxima, de 300 mil. lei. Obligatiunile BEI au inceput sa fie tranzactionate pe Bursa in luna iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO