Burse - Fonduri mutuale

Strainii au plasat 62 mil. euro pe RASDAQ

27.07.2007, 19:20 11

Cumpararile nete ale nerezidentilor pe piata de capital s-au ridicat in luna iunie la 97 mil. euro, cel mai ridicat nivel din luna martie a acestui an, potrivit statisticilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Avand in vedere ca statisticile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) indica un volum al cumpararilor nete ale strainilor de 35 mil. euro, rezulta ca restul de 62 mil. euro reprezinta cumparari nete pe bursa RASDAQ.
Valoarea ridicata a investitiilor de pe RASDAQ se datoreaza tranzactiei de 22 mil. euro prin care fondul american Advent a preluat producatorul de placi ceramice Ceramica Iasi, detinut anterior de salariati, dar si tranzactiilor prin care Tender SA, firma controlata de Ovidiu Tender, a vandut circa 12% din Prospectiuni Bucuresti catre mai multe fonduri de investitii straine. De asemenea, printre tranzactiile importante de pe RASDAQ derulate luna trecuta se mai numara vanzarea de catre fondul american QVT a unui pachet de 12% din actiunile Asirom Bucuresti.
Cumpararile totale ale strainilor s-au ridicat la 331,6 mil. euro, cel mai ridicat nivel din acest an, in timp ce vanzarile au insumat 234 mil. euro.
Sumele nete plasate de investitorii straini in contul brokerilor in luna iunie au totalizat 45 mil. euro. De la inceputul anului, fondurile straine au adus pe piata de capital romaneasca 430 mil. euro (intrari de capital-iesiri), de 7 ori mai mult decat in tot anul 2006, in timp ce investitiile nete au fost de circa 403 mil. euro (cumparari-vanzari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO