Burse - Fonduri mutuale

Suedezii de la East Capital merg pe mana Petrom si a Impact pe Bursa

16.10.2006, 17:27 19

Societatea suedeza de administrare a fondurilor de investitii East Capital, care se numara printre cei mai mari investitori straini la Bursa de Valori, mizeaza in principal pe actiunile Petrom si pe cele ale Impact, conform presedintelui si fondatorului societatii Peter Elam Hakansson.
Cele doua fonduri cu care East Capital este activa pe piata de la Bucuresti, East Capital Eastern European Fund si East Capital Balkan Fund, mai mizeaza si pe o crestere a SIF-urilor, insa ponderea acestora in portofoliul fondurilor este redusa datorita limitei maxime de detinere de 1% prevazuta de lege. Fondurile East Capital au in prezent investitii de circa 75 de milioane de euro din active totale de 2,75 miliarde de euro. Desi mari in suma absoluta, investitiile fondului in Romania reprezinta sub 3% din activele acestuia.
Hakansson, care se implica si in administrarea propriu-zisa a fondurilor, spune ca fondurile East Capital au investit destul de putin in Romania din cauza faptului ca piata este mica din punctul de vedere al lichiditatii si al numarului de societati listate.
"Probabil am fi investit mai mult in Romania daca piata bursiera ar fi fost mai mare. De exemplu pe Eastern European Fund avem o expunere de 1,7% pe Romania, care este una dintre cele mai mari tari din regiune, iar pe Lituania, una dintre cele mai mici tari am investit 2,4% din portofoliu. Pe de alta parte si preturile actiunilor de pe piata romaneasca sunt destul de mari, dar asta tocmai din cauza ca nu exista o oferta suficienta de actiuni", a declarat Peter Elam Hakansson intr-un interviu acordat ZF.
El crede ca piata romaneasca de actiuni poate parea scumpa in ansamblu in comparatie cu pietele din regiune, dar exista totusi si actiuni care, in opinia sa, sunt subevaluate.
"Daca ne uitam la bancile listate, care au o pondere destul de mare in piata romaneasca, aceasta pare foarte scumpa. Daca ne uitam insa la SIF-uri, piata poate parea foarte ieftina", spune Hakansson. De altfel, fondurile East Capital detin impreuna cate 1% din fiecare SIF, limita maxima de detinere permisa de lege. "Cand limita era de 0,1%, detineam exact 0,1%", spune fondatorul East Capital.
Conform ultimelor date disponibile, fondul detine actiuni Petrom in valoare de circa 17 milioane de euro si un pachet de circa 7% din actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti, care valoreaza circa 11 milioane de euro. Pachetele de 1% din fiecare SIF detinute de fond valoreaza in prezent circa 20 de milioane de euro.
Conform datelor de la finalul anului trecut, fondul mai detinea pachete in valoare de circa 800.000 de euro la compania petroliera Rompetrol Rafinare si la operatorul portuar Socep Constanta.
Compania de administrare a fondurilor a fost fondata in 1997 si a incercat sa profite de randamentele mari promise de pietele emergente din tarile baltice, din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica, fiind printre primele companii de administrare a investitiilor care ofera fonduri deschise de investitii specializate pe pietele emergente din Europa.
Fondurile East Capital functioneaza exact ca fondurile mutuale romanesti, investitorii avand posibilitatea sa cumpere si sa rascumpere unitati de fond in fiecare zi. Fondurile East Capital au circa 250.000 de investitori, majoritatea din Europa, adica de 3,3 ori mai mult decat au reusit sa stranga toate fondurile mutuale active pe piata romaneasca si care investesc aproape in exclusivitate pe piata locala.
El spune ca de atunci Europa Centrala si de Est a crescut continuu in popularitate pentru investitorii din Vest si se asteapta ca tendinta sa continue. "Cred ca mai sunt inca 15-20 de ani in care tarile din Europa Centrala si de Est vor aduce randamente semnificativ mai bune decat cele din Vest", spune Hakansson.
Strategia de investitii a companiei este de a cumpara actiuni la companii din sectoarele economice care avanseaza de obicei mai rapid decat economia in ansamblu in tarile central si est-europene.
Presedintele East Capital spune ca fondul a investit, de exemplu, in Impact datorita domeniului de activitate al companiei, constructiile fiind unul din domeniile pe care fondul mizeaza in toate tarile din regiune. "Intr-o zona cu crestere economica puternica exista domenii care cresc si mai mult decat economia, iar spre aceste domenii ne orientam si noi. Este vorba in primul rand de serviciile financiare, retailul si produsele de larg consum, constructiile si materialele de constructii", spune el. Desi pare scumpa in comparatie cu companiile din regiune raportat la profitul obtinut, presedintele East Capital crede ca la Petrom mai este loc de restructurare si profiturile companiei ar putea creste si mai mult dupa cresterile substantiale din ultimii doi ani.
Desi nu vede un impact direct si imediat asupra economiei romanesti al aderarii Romaniei de la 1 ianuarie 2007, managerul East Capital crede ca piata romaneasca de capital va aparea pe radarele a si mai multe fonduri de investitii, ceea ce va avea efecte pozitive pentru piata. "Pentru noi nu se schimba nimic dupa aderarea Romaniei, ne continuam afacerile aici ca si pana acum. Pe plan economic s-a vazut ca pentru o economie liberalizata, cum este cea romaneasca, efectele aderarii sunt pozitive, asa cum s-a intamplat in cazul Sloveniei. Pentru economiile care nu au fost complet liberalizate, cum a fost cazul Poloniei, efectele aderarii nu s-au vazut pe termen scurt", spune Hakansson.
"Aderarea va pune Romania pe lista mult mai multor fonduri de investitii, care vor veni in cautare de oportunitati. Pacat ca pe piata romaneasca oferta este inca destul de saraca", spune presedintele East Capital "Ar fi mult mai bine daca pe piata ar veni companiile de utilitati, cum a fost cazul Transelectrica", spune el.
El spune insa ca pe de alta parte, aderarea ar putea insemna si plecarea de pe piata a unor fonduri cu apetit mai ridicat catre risc si care s-ar putea duce mai la est pentru a cauta oportunitati de investitii cu randamente mai mari.
Dupa un debut de an in forta, investitorii straini au fost destul de rezervati in ultimele sapte luni in ceea ce priveste achizitiile de actiuni romanesti, conform statisticilor Bursei de Valori. Daca in ianuarie si februarie cumpararile nete de actiuni ale fondurilor straine de investitii s-au ridicat la circa 75 de milioane de euro, din martie pana in septembrie, investitiile fondurilor au fost usor negative.
Numarul fondurilor de investitii care au facut plasamente semnificative pe piata romaneasca este destul de scazut, Printre fondurile cu cele mai mari investitii pe piata se numara americanii de la Julius Baer, Firebird, QVT Fund, elvetienii de le Hyposwiss Danube Tiger sau cei de la Eastern Eagle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO