Burse - Fonduri mutuale

Cine este SVB Financial Group, banca din Sillicon Valley care dă împrumuturi start-upurilor din tehnologie, viticultură, sănătate şi a cărei prăbuşire de la 16,3 mld. dolari la 3,4 mld. dolari în doar două zile trimite unde de şoc pe toate bursele

Cine este SVB Financial Group, banca din Sillicon Valley...

Autor: Liviu Popescu

10.03.2023, 13:43 2118

Acţiunile SVB Financial Group SIVB au continuat să se prăbuşească vineri, în premarket, după ce a banca vândut active în pierdere în urma scăderii depozitelor. Impactul s-a răsfrânt asupra sectorului bancar, despre care mulţi investitori au presupus că este în mare măsură izolat de îngrijorările legate de recesiune şi de creşterea ratelor, scrie Barrons.

Problemele SVB au apărut în condiţiile în care creditorul cu sediul în Silicon Valley a fost nevoit să vândă titluri de valoare pentru a-şi realinia portofoliul ca răspuns la ratele mai mari ale dobânzilor, în timp ce gestionează niveluri mai scăzute ale depozitelor de la clienţi, mulţi dintre aceştia fiind în domeniul capitalului de risc.

Acţiunile SVB (ticker: SIVB )au scăzut joi cu 60% la 106,04 dolari şi au scăzut cu 42% vineri la 61,41 dolari. Declinul de joi, cel mai abrupt dintre companiile din S&P 500SPX -1,85% , a fost cea mai mare scădere procentuală înregistrată vreodată.

Scumpirea a determinat comercianţii să se uite mai atent la toate acţiunile bancare - în special la depozitele acestora - ceea ce a făcut ca indicele KBW Nasdaq Bank Index (BKX) să scadă cu 7,7%, cel mai slab rezultat din 11 iunie 2020, când a scăzut cu 9%.

SVB, compania-mamă a Silicon Valley Bank, s-a bucurat de o perioadă de creştere în 2021, deoarece a acordat împrumuturi start-up-urilor susţinute de capitalişti de risc în domeniul tehnologiei, al ştiinţelor vieţii şi al sănătăţii, şi chiar şi vinăriilor din Napa Valley, într-o eră a ratelor scăzute ale dobânzilor şi a banilor uşori.

De atunci, a căzut în vremuri grele. Acţiunile SVB au scăzut cu peste 80% de la nivelul record atins la sfârşitul anului 2021, deoarece ratele dobânzilor au crescut, sporind costul depozitelor pe care banca le foloseşte pentru a finanţa împrumuturile. În comunicatul de presă de miercuri, compania a declarat că ultimele sale acţiuni s-au datorat în parte aşteptărilor pentru un mediu de creştere continuă a ratelor dobânzilor şi în parte pentru că nivelul depozitelor a scăzut.

Pe 6 martie acţiunile se tranzacţionau la 280 de dolari, pe 9 martie la 106 dolari iar acum în premarket la 59 dolari.

Având în vedere actualul mediu economic volatil, firmele cu capital de risc au fost mai puţin dispuse să finanţeze start-up-uri - o problemă pentru SVB, care primeşte depozite de la start-up-uri susţinute de capital de risc, care anterior erau pline de bani. La 28 februarie, SVB avea fonduri ale clienţilor de 326 de miliarde de dolari, în scădere faţă de 341 de miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut.

"Ceea ce am învăţat în ultimele 12-24 de luni este că, într-un mediu de creştere rapidă a ratelor, dinamica depozitelor clienţilor este diferită de ceea ce ne aşteptam", a declarat directorul financiar Daniel Beck într-o teleconferinţă cu analiştii Bank of America BAC cu câteva zile înainte de actualizarea de miercuri.

Scăderea depozitelor a forţat SVB să ia măsuri drastice. După închiderea pieţei de miercuri, SVB a declarat că a vândut toate cele 21 de miliarde de dolari în titluri de valoare clasificate ca fiind disponibile pentru vânzare (AFS), un portofoliu format în principal din titluri de trezorerie americane şi titluri garantate cu ipoteci. Aceasta a precizat că a suferit o pierdere după impozitare de 1,8 miliarde de dolari, care va fi înregistrată în primul trimestru din 2023, ca urmare a acestei operaţiuni. Preţurile titlurilor cu venit fix, cum ar fi MBS şi datoriile Trezoreriei, scad pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

Compania intenţionează să reinvestească veniturile obţinute din vânzare în datorii pe termen mai scurt pentru a profita de creşterea ratelor. De asemenea, SVB a declarat că va strânge 2,25 miliarde de dolari, inclusiv 500 de milioane de dolari de la firma de capital privat General Atlantic şi va oferi 1,25 miliarde de dolari de acţiuni convertibile preferenţiale şi ordinare investitorilor.

"Vânzarea substanţialelor noastre titluri de valoare AFS ne va permite să creştem sensibilitatea activelor noastre, să blocăm parţial costurile de finanţare, să izolăm mai bine venitul net din dobânzi (NII) şi marja netă de dobândă (NIM) de impactul ratelor mai mari ale dobânzilor şi să creştem profitabilitatea", a declarat SVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO