Burse - Fonduri mutuale

Swiss Capital rămâne lider în topul brokerilor după primul trimestru

Swiss Capital rămâne lider în topul brokerilor după primul trimestru

Autor: Andrei Chirileasa

02.04.2012, 00:06 923

Swiss Capital, firma de brokeraj controlată de Bogdan Juravle şi Sorin Apostol, a intermediat în primul trimestru tranzacţii cu acţiuni în valoare de aproape 240 mil. euro, de peste două ori mai mari decât ING şi UniCredit CA IB Securities, principalii competitori.

Portofoliul de clienţi al firmei, care cuprinde unele dintre cele mai mari fonduri de investiţii străine active pe bursă, dar şi nume grele din mediul de afaceri local, i-a permis să-şi menţină dominaţia în top chiar şi după retragerea belgienilor de la KBC din acţionariat.

Swiss Capital a fost pe primul loc şi în martie după ce a intermediat alături de BCR şi Intercapital Invest oferta prin care statul a vândut pe bursă 15% din Transelectrica, în valoare de 37,7 mil. euro. În urma ofertei Transelectrica, BCR a urcat în martie pe locul al patrulea în top, iar Intercapital Invest a urcat pe locul şase.

Topul brokerilor după primele trei luni arată că investitorii străini au continuat să fie mai activi pe bursă decât cei locali, punând umărul la creşterea pieţei. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe acţiunile companiilor mari şi lichide de pe bursă, preferate în general de fondurile străine. Astfel, cel mai mare rulaj de pe piaţă l-a avut Fondul Proprietatea (FP), cu tranzacţii de aproape 220 mil. euro în trei luni. Titlurile FP au crescut cu 39%. Tranzacţii mari s-au mai realizat cu acţiunile BRD şi cu titlurile celor cinci SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO