Burse - Fonduri mutuale

Tender a ramas cu 57% din Ardaf

07.09.2006, 18:54 10

Raiffesen Zentralbank Austria si-a dublat participatia la societatea de asigurari Ardaf Cluj in urma majorarii de capital care s-a incheiat saptamana trecuta, de la 10,16% la 20,17% din actiuni. Austriecii au adus circa 3 milioane de euro la capitalul societatii.
Astfel, grupul Tender, care nu a participat la majorare, si-a redus ponderea in actionariatul companiei de asigurari de la 70,69% la 56,86%, potrivit administratorului special al Ardaf, Radu Cocea.
Si off-shore-ul Clairmont Holding Ltd., inregistrat in Cipru si detinut de fondul de investitii american Firebird, si-a redus participatia la capitalul Ardaf, de la 12,71% la 10,29%.
Alti actionari persoane juridice controleaza acum 4,4% din societatea de asigurari, in timp ce persoanele fizice detin 8,28% din actiuni.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a pus Ardaf sub administrare speciala la mijlocul lunii iunie, din cauza scaderii coeficientului de lichiditate sub limita stabilita prin lege, si a impus o majorare de capital de 31 de milioane de euro (110 milioane de lei).
Perioada de subscriere s-a incheiat saptamana trecuta, iar actionarii au adus doar 3,3 milioane de euro (11,8 milioane de lei) la capital, ceea ce reprezinta aproape 11% din majorarea planificata.
Din 1.100 de milioane de titluri, actionarii societatii au subscris doar 117,9 milioane de actiuni, restul fiind anulate, potrivit unui raport publicat de Ardaf pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti. Valoarea nominala a unei actiuni este de 0,1 lei.
Capitalul societatii a ajuns, astfel, la circa 17,6 milioane de euro (61,8 milioane de lei), de la 14,2 milioane de euro (50 de milioane de lei) inainte de majorare.
Banii sunt necesari pentru a aduce Ardaf pe linia de plutire, societatea avand nevoie de lichiditati pentru plata a sute de dosare de dauna, afirma Cocea. Deoarece acum nu s-a strans suma necesara redresarii societatii, administratorul special spune ca in luna octombrie va mai fi realizata o majorare de capital.
In prezent, actionarii societatii mai deruleaza o majorare de capital in valoare de 20,3 milioane de euro (71,2 milioane de lei), care a fost hotarata inainte ca Ardaf sa intre in administrare speciala. Daca nu va participa nici la aceasta majorare de capital, grupul Tender ar putea pierde controlul societatii din Cluj. Majorarea va fi finalizata in septembrie.
In prima jumatate a anului, Ardaf a raportat afaceri de aproape 35 de milioane de euro si o pierdere de peste 23 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO