Burse - Fonduri mutuale

Teraplast: Piata va creste daca statul isi plateste datoriile

Teraplast: Piata va creste daca statul isi plateste datoriile

Florin Urite, directorul general al Teraplast: Asa cum ne-am asteptat, primele trei luni ale anului au fost extrem de dificile pentru business

13.05.2010, 23:08 44

Anul trecut, principalele piete pe care activeaza compania auinregistrat scaderi situate intre 20% si 35%, potrivit raportuluianual al societatii. Cu toate acestea, investitiile majore derulatede Teraplast in ultimii doi ani, care s-au cifrat la 81,9 mil. lei(circa 21 mil. euro), au permis companiei sa inregistreze doar oscadere modica, de 3,4%, a afacerilor in 2009, pana la un nivel de188,2 mil. lei (44,5 mil. euro). O parte din aceste sume, respectiv13 mil. euro, au fost atrase de pe Bursa printr-o oferta publicainitiala de listare in anul 2008, acesta fiind si ultimul IPOderulat de catre o companie la BVB.

"In urmatoarele luni ale anului ne asteptam la o perioada maibuna pentru principalele piete pe care activeaza compania, cuconditia ca statul sa isi plateasca datoriile catre companiile deconstructii. In caz contrar, desi exista proiecte, firmele deconstructii se vor confrunta cu riscul de blocaje din lipsa delichiditati. Teraplast mizeaza in special pe sectorul deinfrastructura, in timp ce pe segmentul proiectelor rezidentiale sinonrezidentiale se anticipeaza doar cresteri usoare fata de anultrecut", spune Florin Urite, directorul general al Teraplast. Inprimele trei luni din acest an, afacerile Teraplast si-au reluatcresterea, cu un avans de 14% fata de acelasi interval din 2009, sis-au cifrat la 34,3 mil. lei (8,35 mil. euro). In schimb, profitulcompaniei s-a diminuat cu 4%, pe fondul avansului cu 24% acheltuielilor cu materiile prime, din cauza investitiilor puse infunctiune si intensificarii concurentei pe fondul cereriiscazute.

"Primele trei luni ale anului au fost extrem de dificile pentrubusiness din cauza intarzierilor cu care s-au facut platile pentruproiectele publice deja realizate, a lipsei de finantare din parteainstitutiilor bancare pentru proiectele private, a dificultatii cucare institutiile statului au accesat cofinantarea pentruproiectele publice, dar si din cauza conditiilor meteorologice,iarna din 2010 fiind mai lunga si mai geroasa decat cele din aniiprecedenti", a declarat Urite.

Potrivit lui, compania si-a respectat angajamentele de lalistare, prin investitiile pe care firma le-a efectuat in ultimiitrei ani de zile, procesul de relocare a fabricii in zona Saratelfiind finalizata in proportie de 95%. Decizia de relocare aacitivitatii a venit ca urmare a imposibilitatii firmei de a-siextinde capacitatea de productie pe vechea locatie dinBistrita.

"Pentru urmatoarele luni din 2010 ne asteptam ca pretulmateriilor prime (PVC, PE si PP) sa isi continue trendul crescator,iar in a doua parte a anului sa avem de-a face cu o stabilizare avalorilor de vanzare", spune conducerea Teraplast.

De la inceputul anului, actiunile Teraplast s-au depreciat cu7,2%, iar la pretul de pe parcursul sedintei de ieri, de 0,575lei/actiune, capitalizarea companiei este de 41 mil. euro. Ofertapublica initiala (IPO) derulata in aprilie 2008 evalua compania lapeste 75 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO