Burse - Fonduri mutuale

Titlurile mari intra din nou in vizor, odata cu apropierea rezultatelor

31.01.2007, 19:09 37

Bursa a consemnat ieri variatii nesemnificative pe principalii indici, interesul investitorilor mutandu-se dinspre SIF-uri spre titlurile lichide, acestea plasandu-se in fruntea rulajelor de tranzactionare.
Brokerii sunt de parere ca atentia mai mare acordata principalelor titluri vine pe fondul apropierii de perioada in care companiile vor raporta rezultatele la finalul anului trecut.
"Toata lumea este in expectativa in aceste momente, avand in vedere convocarile adunarilor la companiile listate si se fac speculatii pe seama rezultatelor ce urmeaza sa fie raportate de acestea. SIF-urile au iesit din prim-plan pentru ca rezultatele acestora se cunosc", spune Octavian Molnar, director general la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Tot el mai spune ca se observa un interes din ce in ce mai mare pentru companiile listate pe piata RASDAQ.
"In conditiile in care SIF-urile dau semne de oboseala, toti brokerii cauta pentru ei si pentru clientii lor companii cotate pe RASDAQ mai putin lichide, cu rezultate bune, potential de crestere in viitor si cu PER-uri (n.r. - pret raportat la profit pe actiune) mici", precizeaza Octavian Molnar.
Indicii BET si BET-FI au inchis aproape de valorile din sedinta precedenta.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile Rompetrol Rafinare, care au sarit cu 5%, pe un rulaj de peste 3,1 mil. euro (10,6 mil. lei).
In topul lichiditatii s-au mai aflat ieri titlurile BRD, care au plusat cu 2,4% si actiunile Petrom, care au pierdut 3,3% pe un rulaj nu foarte ridicat insa, de aproape 2 mil. euro
(6,7 mil. lei).
Dintre SIF-uri, cele mai jucate au fost titlurile SIF Oltenia, care au stagnat la nivelul pietei pe un rulaj de 1,8 mil. euro (6,1 mil. lei).
Dupa ce ieri 13 societati de brokeraj londoneze si una ceha si-au manifestat intentia de a intra pe piata noastra, brokerii sunt increzatori ca acest lucru va aduce noi investitori straini pe Bursa.
"Dupa integrare ne-am schimbat statutul de tara si am intrat in vizorul altei categorii de investitori. Interesul caselor de brokeraj straine de tranzactionarea pe piata noastra s-ar putea explica prin faptul ca unii clienti prefera sa investeasca prin intermediarii proprii. Banuiesc ca din acestea 8-10 tot au clienti in spate", spune Octavian Molnar.

Actiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu 5% in sedinta de ieri, pe fondul unor tranzactii ridicate, de peste 3,1 mil. euro (10,6 mil. lei). "Aceste titluri cresc de cand s-a anuntat ca exista interes din partea companiei din Kazahstan pentru achizitia unui pachet din grupul Rompetrol. Au fost multe lucruri care se leaga, reprezentantii companiei aratand ca sunt interesati sa faca afaceri in Kazahstan si sa intre pe alte piete. In eventualitatea intrarii in actionariat a unor investitori straini, pericolul ca Rompetrol sa fie renationalizata scade", spune Octavian Molnar, director general la IFB Finwest. La inchidere, titlurile Rompetrol erau cotate la un curs de 0,105 lei/actiune.

Titlurile BRD au inregistrat marti o crestere de 2,4%, atingand un nou maxim istoric. Valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni s-a ridicat la 2,4 milioane de euro (8,3 milioane de lei). "Dupa cum a crescut BRD, e posibil sa fi intrat si investitori straini. Pana la urma este cea mai ieftina banca de pe Bursa. Sumele rulate au fost destul de mari", precizeaza Octavian Molnar. In ultima perioada, aceste titluri s-au plasat pe un trend crescator, de la sfarsitul anului trecut actiunile BRD apreciindu-se cu 15%. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au coborat pana la un prag minim de 20,5 lei/actiune si au inchis sedinta pe maxim, la 21,3 lei/actiune.

Actiunile societatii de intermediere financiara Broker Cluj au castigat 2,1%, pe un rulaj de aproape 0,25 mil. euro (0,84 mil. lei). Actionarii companiei au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute demararea procedurilor de promovare a societatii la categoria I a Bursei. Firma de brokeraj deruleaza in prezent o oferta de vanzare de obligatiuni cu bonuri optionale de subscriere de actiuni, in valoare totala de 25 milioane de lei (circa 7 milioane de euro). Cu trei zile inainte de inchiderea ofertei, erau subscrise cateva zeci de obligatiuni din cele aproape 9,9 mil. de titluri puse in vanzare in etapa a doua a ofertei. Titlurile Broker Cluj au inchis ziua de ieri la un curs de 1,96 lei/actiune.

Titlurile Mittal Steel Roman (fosta Petrotub) s-au apreciat cu aproape 9%, pe un rulaj ridicat, de 0,37 milioane de euro (1,2 milioane de lei). "Din cate stiu, Mittal nu are interesul de a tine companiile deschise pe Bursa, cum s-a intamplat si in cazul combinatului de la Galati. Compania este sustinuta financiar de grup si nu are nevoie de finantare de pe piata romaneasca. De aceea cred ca este posibil sa o scoata de pe Bursa odata cu procesul de reorganizare a grupului la nivel international", spune Octavian Molnar, de la IFB Finwest. Ultima tranzactie cu actiunile Mittal
Steel Roman s-a realizat la pretul de
24,5 lei/actiune.

Actiunile producatorului de lactate Albalact Alba-Iulia au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, care au cumulat 0,33 mil. euro (1,1 mil. lei). Pe fondul acestor tranzactii, aceste titluri au sarit cu peste 13%. Titlurile Albalact au revenit ieri la tranzactionare dupa ce actionarii companiei au aprobat majorarea de capital a companiei cu
10,8 milioane de lei, la 20,2 milioane de lei (circa 5,9 mil. euro) prin aport in numerar din partea actionarilor. Scopul acestei majorari il constituie sustinerea unei investitii prin care urmeaza sa fie deschisa o noua fabrica de lactate. Ultima tranzactie cu actiunile Albalact s-a realizat la pretul de 1,65 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO