Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai mari firme de brokeraj de la Bursa dupa cifra de afaceri

Topul celor mai mari firme de brokeraj dupa cifra de afaceri
27.08.2009, 00:00 3024

Cele mai mari 35 de societati de brokeraj de pe Bursa din punctul de vedere al cifrei de afaceri au inregistrat anul trecut o scadere cu peste 55% a afacerilor, la 114 mil. lei (31 mil. euro), in conditiile in care valoarea tranzactiilor cu actiuni a coborat in 2008 la jumatate fata de nivelul din 2007.

Primele sapte luni din 2009 au fost si mai slabe pentru societatile de brokeraj, care s-au confruntat cu noi scaderi de peste 50% ale tranzactiilor intermediate, astfel ca afacerile vor suferi in acest an o noua contractie puternica, ducand piata de brokeraj sub nivelul de 20 mil. euro, cel mai redus din 2004 incoace.

Cele 35 de firme de brokeraj din top au intermediat anul trecut tranzactii cu actiuni si obligatiuni pe Bursa de peste 3,8 mil. euro, reprezentand peste 80% din piata. In top nu se regasesc ING Bank si BCR, doi dintre cei mai mari intermediari, care si-au internalizat operatiunile de brokeraj, si nici Piraeus Securities, care nu a transmis bilantul la Ministerul de Finante.

KBC Securities, cea mai mare firma de brokeraj in 2008, a realizat o cifra de afaceri de 8,8 mil. lei (2,39 mil. euro) si a reusit sa se mentina pe profit. In rest, majoritatea firmelor mari de brokeraj au acumulat pierderi anul trecut, care s-ar putea amplifica anul acesta.

Cifra de afaceri cuprinde doar veniturile obtinute de firmele de brokeraj din comisioanele de tranzactionare si din alte servicii de consultanta oferite clientilor.

 

Brokerii lui Patriciu si Verestoy au facut profit

Fairwind Securities, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, si Eastern Securities, detinuta de senatorul UDMR Attila Verestoy, au fost printre putinele firme de brokeraj care au obtinut profit anul trecut. In primele sapte luni din acest an cele doua firme au inregistrat insa scaderi ale tranzactiilor intermediate cu peste 60%.

Pierderile cumulate ale celor 35 de societati de brokeraj s-au ridicat la 116 mil. lei (31,5 mil. euro), insa peste 70 mil. lei reprezinta pierderile raportate de Broker Cluj in urma reevaluarii la finele anului trecut a portofoliului de actiuni pe care firma le detine pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO