Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica aloca 150 mil. euro pentru cablul cu Turcia

24.08.2007, 18:15 13

Transelectrica, transportatorul national de energie, va investi pana in 2020 cel putin 150 de milioane de euro pentru constructia cablului submarin de transport de energie catre Turcia si pentru dezvoltarea interconexiunilor cu reteaua din Republica Moldova. Sumele sunt incluse in programul de investitii deja anuntat de Transelectrica a carui valoare se ridica la 2 mld. euro pana in 2020, majoritatea fondurilor, 1,45 mld. euro, fiind obtinute din tarifele de transport obtinute de companie. Restul fondurilor vor fi obtinute din tarifele de racordare la retea platite de agentii economici.
Dezvoltarea interconexiunilor cu Moldova, Ucraina, dar si cu alte state din spatiul ex-sovietic ar fi extrem de favorabila pentru Romania care va putea astfel importa cantitati mari de energie, dar la preturi extrem de avantajoase. Deocamdata, principala piedica pusa in calea realizarii acestui plan este faptul ca statele vizate pentru posibile interconexiuni nu fac parte din Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Electricitate (UCTE). Acest lucru nu permite importurile din aceste tari, astfel de operatiuni fiind considerate cu un grad de risc destul de ridicat din cauza nerespectarii unor parametrii tehnici ai retelei de transport.
In ceea ce priveste cablul submarin, reprezentantii Transelectrica au declarat ca se afla in discutii cu Electrica si Nuclearelectrica in privinta propunerii de a participa la realizarea studiului de fezabilitate al cablului submarin.
Potrivit lui Razvan Purdila, directorul de dezvoltare al companiei, cablul submarin de transport al energiei electrice constituie o oportunitate de export pentru Romania, avand in vedere ca in zona Dobrogei vor fi realizate o serie de unitati noi de productie, ceea ce va crea un excedent de surse de energie. Costurile totale pentru constructia cablului sunt estimate la 400-500 de milioane de euro, iar suma va fi impartita intre cel putin doua companii, respectiv Transelectrica si firma turca TEIAS.
In proiect ar putea fi atrasa si cel putin o firma privata, dar reprezentantii transportatorului roman de energie nu au dorit sa dezvaluie identitatea acestui partener, precizand doar ca nu este din Romania.
Transelectrica a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 1,04 mld. lei (315 mil. euro), in scadere cu 7% fata de perioada similara a lui 2006, si un profit net de 54,5 mil. lei (16,5 mil. euro), la jumatate fata de primele sase luni ale anului trecut. Actiunile Transelectrica au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 43,5 lei/actiune, in crestere cu 3%, capitalizarea companiei fiind de 980 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO