Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica: Deocamdata avem bani pentru investitii

02.03.2009, 18:15 21

Transelectrica Bucuresti (TEL), compania nationala de transport al energiei electrice, spune ca bugetul de investitii anuntat pana in 2020, de doua miliarde de euro, ar putea fi suplimentat cu circa 15-20%, tinand cont de intrarea in functiune a unor noi unitati de producere a energiei electrice.

Reprezentantii companiei spun ca pe termen scurt sursele de finantare pot fi asigurate din fonduri proprii, dar nu exlclud si alte posibilitati cum ar fi suplimentarea pachetului de actiuni de pe Bursa, emisiunea de obligatiuni, dar si negocieri cu institutii financiare in vederea obtinerii unor credite.
"Anul acesta avem noroc pentru ca deocamdata avem resursele proprii necesare acoperirii bugetului de investitii in mare parte. Mai avem nevoie de un credit de circa 37 de milioane de lei, pentru care suntem deja in discutii cu mai multe banci. Dupa aceasta, va trebui sa accesam si alte surse cum ar fi o posibila suplimentare a pachetului de actiuni la Bursa sau o emisiune de obligatiuni. Oricum aceste masuri nu vor fi luate in 2009", a declarat Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica.
Compania avea la finele lui 2008 lichiditati de 206,5 milioane de lei (51,6 milioane de euro).
Potrivit reprezentantului Transelectrica, bugetul de investitii pe termen lung vizeaza proiecte de reabilitarea sistemului energetic, intarirea sistemului, dar si dezvoltarea afacerilor companiei prin noi puncte de interconectare. O parte semnificativa a investitiilor va fi directionata in zona Dobrogei, acolo unde este necesara o putere mare de evacuare a energiei, in contextul construirii reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, dar si a proiectelor eoliene anuntate.
"Dincolo de aceasta perioada seismica, ne gandim la investitii pe termen lung. In doi-trei ani vom trece de aceasta criza, iar intre timp vom continua programul de investitii", a mai spus Baicusi.
Cel mai important factor care a afectat rezultatele financiare de anul trecut ale Transelectrica a fost inregistrarea unor pierderi financiare de 150 de milioane de lei din reevaluarea datoriilor in valuta, pe fondul deprecierii leului fata de principalele monede, euro si dolar.
Compania avea la finele anului trecut datorii fata de banci de 961 milioane de lei (240 milioane de euro).
"Pentru anul acesta lucram cu un curs mediu de 4,2 lei pe euro si cu o rata a inflatiei de 5%. In ceea ce priveste cresterea PIB-ului, mergem pe proiectiile oficiale ale Guvernului", a mai precizat Baicusi.
La nivel de piata, reprezentantii Transelectrica au sesizat o diminuare a consumului de 9,6% in primele luni ale anului, regresul nefiind cauzat de factori sezonieri, ci de efectele crizei economice care a afectat marii consumatori industriali locali.
"Urmatoarele doua luni vor fi definitorii pentru a putea estima evolutia consumului de energie pentru intreg anul", a mai spus Baicusi. Nici exportul de energie nu a ramas la acelasi nivel al anului trecut, acesta fiind cu peste 15% mai redus in prezent.
"Reducerea consumului de energie s-ar putea sa aiba ca efect cresterea preturilor la consumatorul final. Este un lucru logic tinand cont de faptul ca toate companiile energetice au costuri fixe foarte mari. In momentul in care veniturile iti scad din cauza reducerii consumului, presiunea costurilor fixe se mareste", a explicat Razvan Purdila, directorul de dezvoltare a afacerilor din cadrul Transelectrica.
In ciuda reducerii consumului de energie, bugetul Transelectrica prevede cresteri pentru anul acesta ale principalilor indicatori financiari pe fondul cresterii tarifelor de transport.
Compania nu ia in calcul o posibila eliminare a acordarii de dividende pentru 2009, reprezentantii Transelectrica precizand ca statul, in calitatea sa de actionar majoritar, isi doreste dividende ale Transelectrica.
Transelectrica asteapta in acest an un profit in crestere cu circa 23% fata de cel realizat in 2008, de la 57,1 milioane de lei (15,5 milioane de euro) la 70 milioane de lei.
In acelasi timp, compania mizeaza pe venituri in crestere cu 2,7%, de la circa 3 miliarde de lei (815 milioane de euro) anul trecut la aproape 3,1 miliarde de lei.
Actiunile Transelectrica au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 9,05 lei, in crestere cu 1,7%. Capitalizarea companiei este de 155 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO