Burse - Fonduri mutuale

Transgaz a intrat in clubul miliardarilor

Transgaz a intrat in clubul miliardarilor

Click pentru imaginea marita

21.12.2007, 17:58 44

Valoarea companiei de utilitati a trecut in aceste conditii de un miliard de euro. Astfel, Transgaz intra in topul companiilor "miliardare in euro" alaturi de Petrom, BRD sau Alro. Deoarece pe pe Bursa se tranzactioneaza doar 10% din actiunile sale, reprezentantii Transgaz au spus ca nu elimina posibilitatea de a scoate in piata noi pachete de actiuni.
Brokerii se uita la Transelectrica (TEL) pentru a prezice evolutia drepturilor Transgaz. Asemanarile dintre cele doua companii ii indreptatesc pe brokeri sa nu faca abstractie de inceputurile tranzactionarii titlurilor Transelectrica atunci cand vorbesc despre ce intrevad pentru drepturile de alcare Transgaz.
"Drepturile de alocare Transgaz sunt titluri cu o sensibilitate ridicata. Pe de-o parte sunt purtatoarele unui profit destul de insemnat fata de pretul de oferta, iar pe de alta parte compania activeaza pe o pozitie de monopol intr-o industrie de interes. Se poate face astfel o asemanare cu titlurile Transelectrica", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
In primele doua zile de tranzactionare s-au realizat peste 3.500 de tranzactii cu drepturile de alocare a Transgaz in conditiile in care numarul de subscriitori in cadrul ofertei a fost de circa 11.600 de transa investitorilor mici (cu subscrieri de pana la 142.000 de euro).
Cele doua sesiuni de tranzactionare au facut ca in piata sa isi schimbe proprietarii a peste 18% din actiunile Transgaz puse in vanzare in cadrul ofertei.
"La o prima vedere cei care au cumparat pe transa mica vand, iar institutionalii cumpara in aceste prime zile de tranzactionare. Evolutia drepturilor de alocare se aseamana puternic cu cea a actiunilor Transelectrica", spune Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj.
Brokerii mai spun ca aceste drepturi de alocare reprezinta o investitie pe termen mediu si lung, iar daca se presupune ca cei care au cumparat in ultimele doua zile sunt tocmai investitori cu acest profil, atunci oferta de drepturi din piata s-a diminuat considerabil.
"Daca aceste titluri in urmatoarea perioada se vor corecta mai puternic, investitorii institutionali vor intra la cumparare. Investitia la Transgaz este una de portofoliu, pe termene medii-lungi, caracteristice fondurilor de investitii" mai spune Mihai Chisu.
La randul ei, Transelectrica s-a dovedit o investitie de portofoliu, aducand insa profituri serioase celor care au pastrat-o pe un orizont de cateva luni fata de oferta publica.
In prima zi de tranzactionare din toamna lui 2006 investitia Transelectrica aducea investitorilor un randament de 50%, apropiat de performanta realizata de drepturile de alocare Transgaz. Diferenta este reprezentata de faptul ca anul trecut investitorii au fost nevoiti sa astepte circa 2 luni pentru a-si fructifica investitia. In cazul Transgaz timpul s-a redus la doar doua saptamani, multumita drepturilor de alocare.
Drepturile de alocare si mai apoi actiunile Transgaz ar putea inregistra o evolutie diferita fata de restul pietei, spun brokerii. Ei mizeaza pe caracteristicile speciale ale companiei (pozitie de monopol, domeniu de activitate, profilul investitorilor), dar si pe primele evolutii. Ieri, drepturile Transgaz au urcat cu 5% pe o piata dominata de scaderi si in care pe finalul sedintei societatile de investitii financiare s-au prabusit cu peste 3%.
"Eu cred ca Transgaz mai are inca rezerve de crestere si nu m-ar surprinde ca in prima parte a anului viitor sa depaseasca maximul de 340 de lei atins in prima zi de tranzactionare. Evolutia Transgaz depinde insa si de evolutia Bursei per ansamblu", sustine Marius Veltan, directorul general adjunct al Carpatica Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO