Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţiile de pe bursă sunt tot mai reduse. Brokerii spun că investitorii aşteaptă rezultatul alegerilor din decembrie

Tranzacţiile de pe bursă sunt tot mai reduse. Brokerii spun că investitorii aşteaptă rezultatul alegerilor din decembrie

Pe ecranele BVB tranzacţiile s-au rărit din nou, după ce îşi reveniseră în septembrie, luna octombrie fiind la fel de slabă din punct de vedere al rulajelor ca şi august, când investitorii erau în vacanţă. Foto Andreea Alexandru

Autor: Stefan Musgociu

31.10.2012, 00:05 863

Bursa de la Bucureşti a încheiat în scădere ne­sem­nificativă, cu 0,08%, urmând linia burselor vest-europene, iar transferurile cu acţiunile Fon­dului Proprietatea (FP) au asigurat aproape jumă­tate din lichiditatea de doar 6,7 milioane de lei.

Piaţa a oscilat foarte uşor la deschiderea şedin­ţei, iar după prima jumătate de oră s-a stabilizat pe ver­de, însă majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii reduse. Revenirea uşoară a pieţei locale a fost în linie cu evoluţia burselor europene, unde indicii au recuperat uşor după ce mai multe com­panii importante au raportat rezultate financiare peste aşteptările analiştilor.

Ulterior, în a doua parte a şedinţei, bursa lo­cală a revenit în imediata apropiere a nivelului de luni, deşi pieţele mature din Europa au rămas pe verde. Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse pe plan local, operaţiunile cu acţiuni însumând numai 6,7 milioane lei (aproape 1,5 milioane euro). Valoarea aproape la jumătate faţă de rulajul şedinţei precedente, de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro).

"Probabil că oferta secundară prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transgaz ar mai resuscita puţin piaţa, dar doar pe termen scurt. În rest, este clar că investitorii aşteaptă alegerile, aşa că până la sfârşitul anului probabil că nu vom mai vedea mare lucru", a afirmat un broker.

La închiderea pieţei principale indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,06%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, stagna la nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se situa cu 0,56% peste ziua precedentă, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 0,24%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu doar 0,09%.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,2 milioane lei, şi au asigurat aproape jumătate din rulajul de pe segmentul de acţiuni. Preţul acestor titluri a crescut cu 0,28%, la 0,5345 lei.

În acelaşi timp, acţiunile Erste au urcat cu 4,36%, la 86,1 lei (18,98 euro), urmând evoluţia de pe bursa de la Viena, unde preţul a crescut cu 5,38%, la 18,9 euro. Evoluţia de pe piaţa de la Bucureşti a venit, însă, pe un rulaj de doar 286.000 de lei.

Banca austriacă a anunţat marţi rezultatele financiare pentru primele nouă luni, care arată un profit net de 597,3 milioane euro, faţă de o pierdere de 973 milioane euro în perioada similară a anului trecut. Totodată, câştigul este cu 145 de milioane euro peste rezultatul de la jumătatea anului, pe fondul unor provizioane mai mici în regiune şi al stabilizării situaţiei din România.

Pe de altă parte, acţiunile Oltchim (OLT) au coborât cu 3,35%, la 0,5775 lei, după ce com­binatul a anunţat pierderi cu peste 70% mai mari în primele nouă luni, la 308,5 milioane lei. Corecţia acestor titluri a venit, însă, în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse, în valoare de doar 37.000 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 56.000 de lei, valoare cu 42% sub rulajul de luni de 97.000 de lei.

Investitorii de la BVB nu au realizat transferuri cu drepturile de preferinţă emise de fondul sud-african de investiţii imobiliare NEPI într-o ofertă prin care vrea să atragă 50 milioane de euro. Tranzacţionarea acestor drepturi de preferinţă a început marţi la BVB.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,9%.

Pieţele din SUA sunt închise şi marţi, după ce tranzacţiile au fost suspendate luni din cauza condiţiilor meteo nefavorabile cauzate de ura­ga­nul Sandy. Astfel, bursa din SUA este închisă do­uă şedinţe consecutiv pentru prima dată în decurs de peste un secol. Impactul economic al ura­ganului Sandy va depăşi 20 de miliarde de dolari, după ce furtuna a lovit coasta de est a Statelor Unite, cauzând pagube clădirilor şi inundând tunelurile de metrou din New York, cel mai populat oraş american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO