Burse - Fonduri mutuale

Trei acţionari cu 5% din capital au cerut AGA la BVB pentru schimbarea statutului

Foto Victor Ciupuliga

Foto Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Pricop

25.07.2013, 21:11 431

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a primit în iulie trei cereri din partea unor acţionari care deţin peste 5% din capital de a convoca Adunarea Generală Extraordinară pentru a aproba trecerea la sistem dualist de conducere şi modificarea actului constitutiv prin scăderea cvorumului la adunările extraordinare.

Potrivit legii, un acţionar sau grup de acţionari care deţine 5% din capitalul unei societăţi pot cere convocarea unei adunări generale, iar conducerea societăţii are obligaţia de a da curs cererii. Bursa încă nu a dat curs cererilor, însă convocarea probabil va avea loc în perioada următoare. Adunarea Generală a Acţionarilor are loc în termen de 30 de zile de la data convocării.

Primul şi cel mai mare acţionar care a trimis cerere de convocare a AGEA a fost SIF Moldova, care deţine 4,99% din capitalul BVB. SIF Moldova a cerut conducerii BVB să convoace acţionarii în AGA Extraordinară pentru a aproba trecerea la sistemul dualist prin care bursa de la Bucureşti să fie condusă de un consiliu de supraveghere şi un directorat. În prezent, Bursa este condusă de un consiliu de administraţie format din nouă membri şi de un director general. A doua solicitare a SIF Moldova este includerea pe ordinea de zi a AGEA a modificării actului constitutiv astfel încât să se poată lua decizii mai uşor. Mai exact, SIF Moldova cere ca în ceea ce priveşte regulile de prezenţă la AGEA să se aplice prevederile Legii societăţilor comerciale 31/1990 (prezenţă de 50% la prima convocare). În prezent, pentru a se putea ţine AGEA este nevoie de un cvorum de 75% din acţionari la prima convocare şi de 50% din acţionari la a doua. Ulti­mele două AGEA convocate de BVB nu s-au putut ţine de cauza lipsei de cvorum.

Societatea a cerut şi convocarea unei Adunări Ordinare în care să aibă loc alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere. SIF-ul a mai cerut ca acţionarii să împuternicească Consiliul BVB pentru a veni cu o strategie privind colaborarea cu Oficiul de Privatizări al Statului şi pentru a prezenta un proiect privind înfiinţarea Contrapărţii Centrale.

La câteva zile distanţă au urmat Lucian Isac, acţionar cu 0,000456% din BVB şi director general al societăţii de brokeraj Estinvest, şi Dorin Eugen Cojocaru, acţionar cu 0,0327% din titlurile BVB.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO