Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica, pierderi de 1,8 mil. euro în trimestrul trei

Autor: Adrian Cojocar

31.10.2011, 00:03 275

Producătorul de componente pentru industria aeronautică Turbomecanica Bucureşti (TBM) a înregistrat în trimestrul al treilea din acest an o pierdere de 7,6 mil. lei (1,8 mil. euro), comparativ cu un câştig net de 3,2 mil. lei în perioada similară a anului trecut.

Compania a fost afectată de scăderea vânzărilor, care s-au diminuat cu 25% în trimestrul trei, la 10,3 mil. lei (2,4 mil. euro), astfel că din activitatea de exploatare firma a înregistrat o pierdere cu 3,6 mil. lei mai mare faţă de cea înregistrată la jumătatea anului. Reevaluarea datoriilor în valută la un curs de schimb al leului depreciat, precum şi dobânzile la datoriile acumulate au cauzat companiei pierderi de 4 mil. lei din activitatea financiară în perioada iulie - septembrie.

Datoriile totale ale Turbomecanica se cifrau la 31 septembrie la 83,6 mil. lei (19,4 mil. euro). Din această sumă, compania datorează băncilor 39,3 mil. lei (9,1 mil. euro), iar restul către alţi creditori.

După primele nouă luni, Turbomecanica a înregistrat un rezultat negativ de 14,4 mil. lei (3,4 mil. euro) şi afaceri mai mici cu 18,8%, de 31,8 mil. lei (7,6 mil. euro).

Turbomecanica s-a împrumutat pentru a acoperi pierderile semnificative cauzate de cererea în scădere determinată de criză, pierderi care au însumat în ultimii patru ani circa 61,6 mil. lei (15 mil. euro).

Acţionarii companiei au aprobat recent un plan de mutare a fabricii în localitatea Dragomireşti-Vale, urmând ca terenul pe care este situată în prezent fabrica să fie scos la vânzare la un preţ minim de 50 mil. lei (11,5 mil. euro) plus TVA,

Cu banii obţinuţi pe teren Turbomecanica vrea să-şi plătească o parte din datorii şi să finanţeze investiţiile de mutare. Astfel, compania speră să-şi reducă gradul de îndatorare de la aproape 60%, nivel estimat pentru 2011 la 33% în 2013.

Compania este controlată de directori şi salariaţi şi are o capitalizare de 5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO