Burse - Fonduri mutuale

Turcii de la Rulmenţi Bârlad duc tehnologia românească şi în India

Turcii de la Rulmenţi Bârlad duc tehnologia românească şi în India

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar

09.04.2012, 00:05 1044

Rulmenţi Bârlad, unul dintre cei mai importanţi producători de rul­menţi din România deţinut de grupul turc Kombassan, a anunţat că a cumpărat un teren în India pe care urmează să construiască o fabrică de rulmenţi în urma unei investiţii de 5 de milioane de dolari.

În următorii trei ani firma vrea să investească 14 mil. dolari pe conti­nentul asiatic pentru a profita de creşterea puternică a economiei Indiei. Rulmenţi Bârlad mai deţine două fabrici de rulmenţi în Ungaria şi Turcia şi aşteaptă în acest an o cifră de afa­ceri agregată de 260 de milioane de do­lari, în creştere cu 30% faţă de cea obţinută în 2011, de 200 de milioane de dolari.

Businessul din România a depăşit anul trecut cifra de 100 mil. dolari.

"Fabrica din India ur­mea­ză să fie finalizată în anul 2013. Anul acesta a fost mai bun decât anul trecut şi până în prezent avem o creştere de 10-15% a vânzărilor pe fa­brica din România, dar până la sfâr­şitul anului mai vedem. Aproape toată pro­ducţia este exportată în proporţii apro­ximativ egale în Europa, Asia şi Ame­rica", a declarat Corneliu Pri­cope, directorul general al Rulmenţi Bârlad.

Grupul URB, care cuprinde fabrica de la Bârlad şi cele două fabrici din Ungaria şi Turcia, şi-au propus să investească în următorii trei ani circa 52 mil. dolari. La fabrica din Bârlad turcii vor investi în următorii trei ani circa 18 mil. dolari, la fabrica din Turcia circa 12 mil. dolari şi la cea din Ungaria 8 mil. dolari.

Grupul Kombassan spune că a investit în compania românească de la privatizare, din anul 2000, peste 120 mil. dolari şi au majorat afacerile afacerile grupului URB Bârlad de 10 ori în acelaşi interval, de la circa 20 mil. dolari la 200 mil. dolari anul trecut.

Conducerea Rulmenţi Bârlad a mai spus că în următorii ani inten­ţionează să-şi păstreze ritmul ridicat de dezvoltare, prognozând că până în 2023 firma românească va ajunge să deţină 10 fabrici, faţă de două în pre­zent, şi va atinge o cifră consoli­dată de un miliard de dolari.

"Privatizarea URB este o căsătorie fericită de afaceri între un etalon al industriei ro­mâneşti şi un investitor serios. URB are peste 2.400 de angajaţi, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din estul ţării. Guvernul îşi doreşte astfel de parteneri şi îi va susţine în orice demers care să le susţină activitatea", a declarat Lucian Bode, ministrul economiei, prezent la evenimentul organizat de companie.

Grupul URB are una dintre cele mai diversificate pieţe, exportând în 87 de ţări de pe tot globul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO