Burse - Fonduri mutuale

Uber s-a lansat pe Bursa de la New York, celebra companie reuşind să strângă 8 miliarde de dolari la o evaluare de 82 miliarde de dolari: Pentru a nu fi sfâşiată de speculatori, Uber a preferat să vândă acţiuni la cel mai scăzut preţ

Uber s-a lansat pe Bursa de la New York, celebra companie...

Autor: Alex Ciutacu

10.05.2019, 11:00 862

Uber Technologies a reuşit să strângă 8,1 miliarde de dolari prin procedura de IPO (Initial Public Offering), după ce a vândut cu 45 dolari per acţiune, potrivit Bloomberg.

Compania de ride-hailing a vândut 180 milioane acţiuni pentru 45 de dolari per acţiune, potrivit declaraţiei lansate joi. Uber a scos acţiunile la vânzare ţintind un preţ între 44 dolari şi 50 dolari.

Pe baza acestei valori, în urma listării, compania cu sediul central în San Francisco va avea o capitalizare de piaţă de 75,6 miliarde dolari, adică sub evaluarea anterioară de 76 miliarde dolari. Per total, cu tot cu acţiunile blocate, valoarea totală de piaţă se ridică la 82 miliarde dolari. 

Uber a încercat să prioritizeze investiorii care au capacitatea de a ţine acţiunile în portofoliu pe termen lung – în special investitori instituţionali.

Compania speră să evite o perioadă tumultoasă de tranzacţionare în primele săptămâni, după ce rivalii de la Lyft, care s-au listat recent la 72 dolari per acţiune, au înregistrat o scădere a acţiunilor cu 23% în primele zile.

„Vedem preţul conservator al Uber drept o strategie prudentă şi inteligentă încât a învăţat de la experienţa Lyft”, spune Dan Ives, analist în cadrul Wedbush Securities.

În România, Uber a câştigat repede teren în Bucureşti, dar organizaţia transportatorilor protestează puternic.

Conform Uber, compania ar avea peste 10.000 de şoferi în Capitală. Miercuri, Uber a decis să majoreze tarifele pentru a încuraja un număr mai mare de şoferi să fie activi pe aplicaţie şi a reduce timpul de aşteptare pentru clienţi.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO