Burse - Fonduri mutuale

UCM Resita, actiunea minune care a urcat cu 70% in patru zile

UCM Resita, actiunea minune care a urcat cu 70% in patru zile
12.08.2009, 00:00 167

Actiunile producatorului de echipamente hidro si motoare UCM Resita (UCM), controlat de grupul elvetian Inet, au revenit puternic in ultimele sedinte, apreciindu-se consecutiv patru zile la rand cu 15%, respectiv limita maxima de variatie, insa pe fondul unor tranzactii foarte scazute.

Cresterea de 70% din aceasta perioada este cea mai mare consemnata de o actiune de la Bursa in ultimele luni si vine dupa ce titlurile UCM s-au depreciat de circa doi ani in ultimii doi ani.

Avansul semnificativ al actiunilor ar putea avea la baza speculatii privind o eventuala oferta de delistare a companiei, in conditiile in care actionarul majoritar, compania INET, detine 96,4% din actiuni si, conform reglementarilor in vigoare, poate initia delistarea firmei de pe Bursa.

In ultimele luni mai multi actionari care detineau peste 95% din capitalul unor firme listate au decis sa retraga titlurile de la tranzactionare.

Actiunile UCM Resita sunt singurele listate la categoria a III-a a Bursei de Valori Bucuresti, dupa ce au fost retrogradate in 2007 de la categoria a II-a in urma nerespectarii criteriilor de profitabilitate, raportand pierderi in doi din cei trei ani anteriori.

Compania se numara printre principalii datornici la bugetul de stat, cu datorii de 264 mil. lei (62,8 mil. euro). Datoriile mari ale UCM Resita reprezinta si unul dintre motivele pentru care firma nu a reusit sa realizeze un profit consistent in ultimii ani, profiturile din activitatea de baza fiind diminuate aproape integral de pierderile de partea financiara in 2007 si 2008.

In primul trimestru din 2009, compania si-a dublat pierderile din exploatare, care au ajuns la 15,3 mil. lei, iar firma a raportat un rezultat negativ de 16,4 mil. lei, care insa se incadreaza in bugetul din acest an. Producatorul de motoare si turbine estimeaza pentru 2009 un profit net de 0,582 mil. lei si venituri mai mari cu 6%, de 207,1 mil. lei (49 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO