Burse - Fonduri mutuale

Un guru al pietelor emergente se va implica personal in administrarea Fondului Proprietatea. Cine-i Mark Mobius?

Un guru al pietelor emergente se va implica personal in administrarea Fondului Proprietatea
11.06.2009, 00:00 40

Numele lui Mark Mobius apare in lista profesionistilor de la Franklin Templeton care s-au implicat in realizarea ofertelor tehnice si financiare care in final au adus companiei mandatul de administrator al Fondului Proprietatea, potrivit unor surse apropiate selectiei.

Cu o experienta de peste 40 de ani in pietele emergente, Mark Mobius este el insusi un investitor global in aceste piete, asemeni unui alt mare guru al investitiilor, Warren Buffett.
Alaturi de Mark Mobius, David E. Smart, seful global pe fonduri suverane la Franklin Templeton Investments, s-a implicat in procedura de selectie si va continua sa se implice in dezvoltarea Fondului, potrivit acelorasi surse.
Marti seara, cand comisia de selectie a deschis plicurile cu ofertele financiare finale ale celor doi competitori ramasi in cursa - Franklin Templeton si Morgan Stanley - in sala au fost prezenti doar doi reprezentanti ai Franklin Templeton, neinsotiti de niciun roman. Unul dintre acestia a fost David Smart. Cei de la Morgan Stanley nu au fost prezenti, "poate pentru ca presiunea finalului de selectie a fost prea mare", spun surse apropiate selectiei.
Comisia a ales castigatorul in functie de cel care a oferit cel mai mic comision de administrare, iar Franklin Templeton Investment Management a avut cea mai buna oferta.
In luna ianuarie, cand au fost anuntate cele opt oferte participante la selectie, putini ar fi pariat pe Franklin Templeton drept castigatorul mandatului de administrare. Firme precum Aviva, Erste, ING Investment Management, Julius Baer, consortiul dintre OTP si Credit Suisse, BlackRock si Morgan Stanley erau mult mai cunoscute publicului, pentru ca au fost sau sunt prezente pe piata locala.
Desi a avut o prezenta discreta pe bursa de la Bucuresti pana acum, Franklin Templeton este unul dintre cei mai mari manageri de active financiare la nivel mondial. Compania administreaza active de peste 400 mld. euro si a fost infiintata in 1947, in New York, de catre Rupert Johnson, si ramane si in prezent o afacere de familie, fiind condusa de nepotul acestuia, Gregory Johnson. In anul fiscal 2008, compania a realizat venituri operationale de peste 6 mld. $ si un profit net de 1,58 mld. $. Are peste 8.800 de angajati in 29 de tari. Firma opereaza in Europa de Est prin intermediul birourilor de la Varsovia si Budapesta.
 
Interviurile cu fiecare candidat au durat trei ore
Reprezentantii Comisiei de Selectie a Administratorului Fondului Proprietatea spun ca procesul de selectie a fost interesant, dar si solicitant, mai ales in etapa de dialog competitiv, cand cei cinci semifinalisti ramasi in cursa (Franklin Templeton, Morgan Stanley, Blackrock, ING si Aviva Investors) si-au adus numele grele pentru a-i convinge pe oficialii romani ca strategia lor este cea mai potrivita pentru fondul de 3 miliarde de euro.
"Suntem foarte multumiti de modul in care a decurs intregul proces de selectie si de decizia finala. Toti candidatii au incercat sa ne convinga, iar candidatii buni ne-au convins foarte usor", a spus Enache Jiru, presedintele comisiei de selectie.
Enache Jiru a condus procesul de selectie incepand din 21 ianuarie cand l-a inlocuit in functie pe Sebastian Vladescu. Din cele trei etape ale selectiei (preselectia initiala, preselectia prin dialog competitiv si licitatia propriu-zisa), cea de-a doua a fost cea mai dificila.
"Etapa dialogului competitiv a presupus multa concentrare. Am purtat discutii, am adresat intrebari si am intervievat pe fiecare dintre cei cinci candidati ramasi in competitie timp de trei ore, cu o pauza de zece minute la fiecare ora si jumatate. Si finalul a fost solicitant", a continuat Jiru.
Cei opt candidati si-au dorit foarte mult sa castige mandatul de administrator al Fondului Proprietatea, iar acest lucru i-a facut sa fie usor intimidati si emotivi in prezentare, dar "a fost o emotivitate constructiva care ne-a demonstrat ca inteleg amploarea proiectului", potrivit presedintelui comisiei.
Nici pentru cei cinci membri ai comisiei selectiea administratorului nu a fost o misiune usoara.
"Comisia a dat si ea un examen", a spus Jiru. La aceeasi masa cu cei mai influenti finantisti din City-ul londonez, comisia a trebuit sa il aleaga pe cel mai bun. "Parerile membrilor au fost foarte apropiate de unanimitate, nu au existat regrete si nici preferinte", a adaugat Jiru.
Alaturi de Jiru, din comisia de selectie au mai facut parte Narcisa Oprea, avocat la firma de avocatura Schoenherr, Marian Dinu, Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere din cadrul BNR, si Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
Contactat de Ziarul Financiar, Nicolae Ivan, creatorul Fondului Proprietatea, a spus ca este bucuros de faptul ca comisia s-a tinut de cuvant si a ales un administrator in termenul limita anuntat in cadrul AGA. Mai mult, el crede ca Franklin Templeton va aduce un plus de valoare fondului in momentul listarii si ca astfel ochii marilor investiori se vor indrepta inspre Fondul Proprietatea. Ivan, fost presedinte al Fondului Proprietatea, reprezinta in prezent vehiculul de investitii american Cartesian, care detine circa 2,77% din actiunile fondului.
 
Urmatorul pas este listarea la Bursa
Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 pentru a despagubi persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist. Desi are aproape patru ani de existenta, Fondul Proprietatea nu este inca pe deplin functional, doar listarea la Bursa putand asigura recompensarea transparenta a despagubitilor.
Statul, prin Ministerul Finantelor, controleaza 66% din actiunile Fondului, restul fiind impartit intre peste 2.400 de actionari. Printre acestia se numara si mostenitorii marilor familii de industriasi ai Romaniei interbelice Malaxa si Auschinit si cei ai familiei de bancheri Chrissoveloni.
Fondul a incheiat anul trecut cu active de 11,03 mld. de lei (2,7 mld. euro), in scadere cu aproape 24% fata de 2007. Profitul operational s-a dublat, la 472 mil. lei (128,5 mil. euro). In 2008, Fondul a pierdut peste un miliard de euro din reevaluarea participatiilor detinute in companii listate (Petrom, Transelectrica si Alro) la sfarsitul anului trecut. Fondul Proprietatea este unic in regiune prin structura portofoliului si dimensiunea activelor (aproape 3 mld. euro), astfel ca mandatul celor de la Franklin Templeton nu va fi deloc usor. FP detine in portofoliu 88 de pachete de actiuni.
Fondul are o expunere ridicata pe companii din sectorul energetic, considerate domenii strategice: Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Enel Distributie. Astfel ca administratorul va trebui sa consulte Guvernul inainte de a lua o decizie. Selectarea companiei Franklin Templton drept administrator trebuie de asemenea sa primeasca acordul Guvernului.
Cum doar jumatate din portofoliul Fondului Proprietatea este listat pe Bursa, principalele impedimente pentru administrator vor fi lichiditatea redusa si dificultatea in a evalua portofoliul Fondului. Potrivit documentatiei de selectie a administratorului FP, care include proiectul de act constitutiv si proiectul de contract de administrare, randamentul FP pe termen lung trebui sa fie pozitiv si mai mare decat cresterea nominala a PIB-ului.
 
Mark Mobius administreaza peste 10 miliarde de dolari
 
  • Nascut in 1936, la Hempstead, New York, a absolvit Universitatea din Boston, unde a obtinut un master in comunicare. A absolvit doctoratul in economie si stiinte politice la Massachusetts Institute of Technology. A studiat de asemenea la Universitatea din Wisconsin, Universitatea din New Mexico si la Universitatea Kyoto din Japonia;
  • In 1987 se alatura Franklin Templeton in calitate de presedinte al Fondului Templeton Emerging Markets, ocupand in prezent pozitia de managing director al Templeton Asset Management;
  • Conduce administrarea a 13 fonduri de investitii Templeton, cu expunere pe pietele emergente din statele BRIC, Europa Centrala si de Est, ale caror active depasesc 10 miliarde de dolari;
  • Este pionierul investitiilor in pietele emergente unde a trait si lucrat timp de 40 de ani. Alaturi de echipa sa viziteaza aproape 40 de tari si 1.200 de companii pe an. Majoritatea analistilor cu care lucreaza sunt locali, oferind astfel o perspectiva unica asupra oportunitatilor de investitii;
  • Gratie cunoasterii in profunzime a pietelor emergente, Mobius a contribuit la dezvoltarea politicilor internationale privind pietele emergente, colaborand cu Banca Mondiala si alte organisme strategice;
  • Supranumit "guru al pietelor emergente, Mobius a fost inclus in "Topul celor mai influenti si mai importanti 100 de oameni- al publicatiei "Asiamoney- in 2006. Alte distinctii: "Number One Global Emerging Market Fund" in 1998 potrivit unui sondaj Reuters, "First in Business Money Manager of the Year" acordat de CNBC, "Closed-End Fund Manager of the Year" acordat de Morningstar;
  • Este autorul a zece carti despre investitiile in pietele emergente, printre care se numara "Trading with China," "The Investor's Guide to Emerging Markets," "Mobius on Emerging Markets," "Passport to Profits," "Equities - An Introduction to the Core Concepts," "Mutual Funds - An Introduction to the Core Concepts" and "Mutual Fund’.
  • Este un executiv excentric, preferat al presei de peste Ocean si din Asia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO