Burse - Fonduri mutuale

Un nou scandal la Fondul Proprietatea: Ursache nu vrea administrator strain pentru ca e scump. Actionarii privati sunt socati.

Un nou scandal la Fondul Proprietatea: Ursache nu vrea administrator strain pentru ca e scump. Actionarii privati sunt socati.
15.06.2009, 19:17 110
„Comisia de Selectie a facut o ierarhizare, insa decizia de mandatare a administratorului apartine Guvernului. Pretentiile financiare ale administratorului ales se compun dintr-o remuneratie de 37,9 puncte din capitalul social pentru administrarea portofoliului FP, si de 10 puncte pentru administrarea Fondului, ceea ce duce la o cheltuiala anuala de 19,6 milioane de euro. In 2008, la Fondul Proprietatea, cheltuielile cu salariile si indemnizatiile au fost 5,25 milioane de lei (aprox. 1,5 milioane de euro). In actualele conditii economice si pana nu trece criza, nu ne permitem sa crestem cheltuielile. Motiv pentru care voi propune Guvernului sa nu acorde mandat administratorului", a spus Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere.
Ursache mai indeplineste functia de presedinte al AVAS, fiind totodata coordonator in cadrul PSD pentru mediului de afaceri.
 
Franklin Templeton a avut o oferta mai buna decat Morgan Stanley
Reprezentantii Comisiei de Selectie nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei. Potrivit regulamentului de selectie, administratorul a fost ales in baza celei mai mici oferte financiare, nefiind stabilite praguri maximale si nici detalii privind capacitatea Fondului de a achita comisioanele de administrare.
Din luna mai a anului trecut 2008, Fondul Proprietatea este administrat in sistem dualist de un Directorat (format din 3 membri si in frunte cu Daniela Lulache), sub supravegherea Consiliului de Supraveghere (format din 7 membri condus de Mircea Ursache). Aceasta formula de conducere trebuie aplicata pana la momentul transferului catre o societate de administrare selectata.
Declaratiile lui Mircea Ursache vin la mai putin de o saptamana de la alegerea gigantului american in administrarea investitiilor Franklin Templeton drept administratorul FP, si in conditiile in care primele eforturi de selectie a administratorului au inceput inca din 2007. Iar procedura in sine de selectie, demarata printr-o licitatie internationala in 2008, a coagulat importante eforturi financiare si umane atat din partea celor opt candidati inscrisi in competitie cat si din partea reprezentantilor FP.
„Nu am ce sa le reprosez membrilor Comisiei de Selectie, insa o asemenea cheltuiala nu se justifica in actualele conditii. Cred ca atat actualul director, cat si Consiliul de Supraveghere au comptentele sa administreze Fondul cel putin pentru o perioada de timp", a continuat Ursache adaugand ca saptamana viitoare se va intalni cu reprezentantii Guvernului pentru a le prezent propunerea.
Directoratul este compus din Daniela Lulache, ceilalti doi membri fiind Mihai Darie-director economic si Laura Constantin-director juridic.
Reprezentantii directoratului nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
 
Actionarii minoritari: Preferam sa ne administreze Franklin Templeton decat domnul Ursache
„Nu am consultat oferta financiara a celor de la Franklin Templeton. Joi, 18 iunie, este programata sedinta Consiliului in care se va discuta despre oferta", a spus Ene Dinga, membru in Consiliul de Supraveghere.
„Sunt socat de declaratiile facute de presedintele Consiliului. Nu este natural si nici profesional ca domnul Ursache sa faca declaratii fara a consulta si ceilalti membri ai Consiliului", a spus Corin Trandafir, avocat si membru in Consiliul de Supraveghere, reprezentand interesele celor mai importanti actionari privati ai FP-mostenitorii familiei Malaxa si Auschnit.
In cazul in care propunerea lui Ursache va fi acceptata de Guvern, reprezentantul mostenitorilor Malaxa a spus ca isi va da demisia din Consiliu si ca va incerca sa valorifice participatiile in instanta. Mostenitorii lui Nicolae Malaxa si ai lui Max Auschnit, doi dintre cei mai mari industriasi ai Romaniei interbelice, detin cumulat circa 7% din Fond.
„Nu sunt doar socat si revoltat fata de intentiile domnului Ursache. Banii pe care ii ia actuala echipa de conducere fac administrarea scumpa, si nu comisioanele propuse de Franklin Templeton pentru ca acestia sunt mult mai capabili sa aduca valoare Fondului. In plus, pe mine ca actionar ma avantajeaza mai mult sa detin o actiune „administrata" de Franklin Templeton decat de domnul Ursache si echipa sa", a spus John Chrissoveloni, actionar la Fond, adaugand ca va cere demisia presedintelui Consiliului.
 
Cum vrea Ursache sa urgenteze listarea Fondului Proprietatea
Potrivit lui Ursache, listarea FP se va realiza pana la sfarsitul anului, putand fi realizata fara administrator strain.
Saptamana viitoare va fi demarat procesul de selectie a intermediarului.
Potrivit lui Ursache, pachetul initial cu care Fondul se va lista ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 5%.
De asemenea, tot saptamana viitoare, Ursache va propune Comisiei de Buget de la Camera Deputatilor modificarea Ordonantei 81/2007, care reglementeaza functionarea Fondului, printr-un set de amendamente: Ministerul Finantelor sa nu mai aduca cele 560 de mil. lei pe care ministerul nu i-a varsat inca in capitalul subscris al Fondului, ci isi va diminua participatia in contul respectivei sume, reducerea valorii nominale a actiuni de la 1 leu la 0,77 lei, in conformitate cu scaderea capitalurilor proprii si eliminarea obligativitatii de a derula oferta publica de vanzare impusa Ministerului Finantelor in vederea listarii Fondului. Primele doua amendamente au rolul de a permite actionarilor (statul cu 66% alaturi de peste 2.000 de persoane cu 34%) de a incasa dividende in valoare de 2 bani/titlu, iar ultimul de a urgenta procesul de listare.
„Anul acesta, Fondul va distribui cea mai mare suma de dividenede, respectiv de 284,1 mil. lei, fata de 2008 cand au fost distribuite dividende de 90 mil. lei pentru rezultatele din 2007, si de 36 milioane de lei pentru rezultatele din 2006", a conchis Ursache.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO