Burse - Fonduri mutuale

Unul din zece investitori activi joacă la bursă de pe telefonul mobil

Foto Shutterstock

Unul din zece investitori activi joacă la bursă de pe telefonul mobil

Autor: Roxana Pricop

02.07.2011, 10:13 1122

Deşi iPhone s-a lansat oficial în România în 2007, iar în 2008 aapărut primul telefon cu sistem de operare Android, primeleaplicaţii de tranzacţionare la Bursa din Bucureşti au fost lansateabia de curând de brokerii locali. Cu toate acestea, telefoaneleinteligente (smartphoneurile), care le oferă utilizatorilorposibilitatea de a folosi de pe mobil aplicaţii care în trecut eraudisponibile doar de pe un calculator, câştigă tot mai multăpopularitate în rândul investitorilor locali, în special graţiegradului ridicat de accesibilitate.

Aproximativ 500 de investitori români tranzacţionează la Bursadin Bucureşti şi la cele din regiune prin intermediul telefoanelorinteligente, potrivit estimărilor ZF în baza informaţiilorfurnizate de societăţile locale de brokeraj. Numărul investitoriloractivi pe Bursa de la Bucureşti se ridică la circa 4.000-5.000.

În toamna anului trecut, societatea de brokeraj Tradeville alansat o aplicaţie pentru iPhone, care oferă investitorilorposibilitatea de a tranzacţiona acţiuni listate la BVB, Sibex,Bursa din Sofia şi cea din Viena, precum şi instrumente derivate.După câteva luni, brokerul a lansat o platformă pentru telefoanelecu sistem de operare Android care oferă acces la bursele dinBucureşti şi Sibiu.

"Aplicaţia pentru iPhone, disponibilă din octombrie anul trecut,a fost descărcată de către 800 de persoane dintre care clienţi careau utilizat-o au fost 219. Platforma pentru telefoanele cu sistemde operare Android, pe care am lansat-o în februarie, a fostinstalată de o mie de persoane, iar numărul clienţilor care auutilizat-o în tranzacţionare s-a ridicat la 103. Diferenţa dintrenumărul de descărcări şi cel de utilizatori-clienţi se datoreazăfaptului că ambele aplicaţii pot fi utilizate atât de investitoriicare nu au un cont de tranzacţionare, dar doresc să fie la curentcu evoluţia pieţei de capital, cât şi de persoanele care deţin uncont demonstrativ şi realizează tranzacţii virtuale", a spus VictorStănilă, PR manager la societatea de brokeraj Tradeville.

Principalul avantaj oferit de aplicaţiile dedicate terminalelormobile este accesibilitatea ridicată, investitorii putând vinde saucumpăra acţiuni chiar şi atunci când călătoresc, când sunt înconcediu pe plajă sau în orice alt loc unde nu este disponibil uncomputer sau laptop. Astfel se explică şi că rata cea mai ridicatăde accesare este în perioada de vacanţă sau atunci când au locevenimente importante la bursă.

Răzvan Paşol, directorul general al societăţii de brokerajIntercapital Invest, explică dezavantajele: "Dezavantajele sunt deordin tehnic: capacitate de procesare mai redusă, spaţiu de afişaremai mic, dar acestea sunt recuperate pe măsură ce evolueazătehnologia. În aceste condiţii, mă aştept ca interesulinvestitorilor pentru aplicaţii dedicate terminalelor mobile săcrească în continuare." Intercapital Invest a lansat încă din 2008sistemul de tranzacţionare Ktrade mobile, care nu necesităîncărcarea unei aplicaţii speciale.

În România s-au vândut peste un milion de smartphone-uri, celemai accesate aplicaţii fiind cele legate de reţelele desocializare, editare imagini şi jocuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO