Burse - Fonduri mutuale

Urmatorii ani ar putea aduce 25-30 de vanzari publice pe Bursa

Urmatorii ani ar putea aduce 25-30 de vanzari publice pe Bursa
14.12.2007, 19:38 22

Anul viitor va aduce un numar semnificativ de listari pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) avand in vedere nevoile tot mai ridicate de finantare ale companiilor private romanesti, dar si interesul ridicat manifestat de investitori in cadrul ofertei publice initiale de vanzare de actiuni (IPO) a Transgaz Medias (TGN), sustin specialistii pietei de capital.
Criza de lichiditati de pe pietele financiare internationale, care se resimte si pe pietele emergente cum este Romania, ar putea face mai dificil procesul de finantare prin credite bancare, determinand mai multe companii private sa caute resurse de finantare pe Bursa. "Credem ca 2008 va fi anul in care IPO-urile vor fi principala sursa de crestere a indicilor, a capitalizarii si a valorii tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti. Rolul pietei de capital ca alternativa de finantare pentru companii incepe sa prinda contur si contam pe companii locale, dar si pe companii internationale interesate sa se listeze pe piata locala", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul seminarului cu tema "Secretele listarii la bursa", organizat de ZF si casa de avocatura Badea Clifford Chance in parteneriat cu banca de investitii Morgan Stanley.
Anul viitor ar putea aduce mai multe listari ale unor companii din mediul privat, dupa ce in ultimii doi ani cele mai mari listari au fost ale unor companii de stat, respectiv Transgaz si Transelectrica.
"In urmatorii ani am putea asista la listarea a circa 25-30 de companii, majoritatea private. Criza de lichiditati poate presa companiile sa caute finantari pe piata de capital. Noi pregatim pentru anul viitor patru listari, din care doua pe piata locala si doua pe pietele externe", a precizat Daniel Badea, managing partner in cadrul casei de avocatura Badea Clifford Chance.
Dezvoltarea pietei fondurilor mutuale si a fondurilor de pensii va contribui, de asemenea, la cresterea numarului de IPO-uri pe piata locala, in conditiile in care fondurile de pensii si fondurile mutuale sunt investitori de portofoliu in permanenta cautare de emitenti noi.
"Vad un potential foarte ridicat pentru listari pe piata locala in urmatorii 2-3 ani, in conditiile dezvoltarii industriei de asset management, care reprezinta coloana vertebrala a sistemului financiar. Din acest punct de vedere avem exemplul Poloniei, care este cu circa 4-5 ani mai avansata decat Romania", considera Bogdan Ciobotaru, reprezentantul pentru Romania al bancii americane de investitii Morgan Stanley.
Mai multe companii private si-au anuntat intentia de a se lista pe Bursa in 2008, printre ele numarandu-se Teraplast Targu-Mures, Adeplast Oradea, Contor Grup Arad, Aro Palace si Transilvania Leasing. De asemenea, din sectorul de stat este asteptata listarea Fondului Proprietatea si a Romtelecom.
Companiile romanesti listate pe piete internationale s-ar putea lista in urmatorii ani si pe Bursa de la Bucuresti, cum este cazul A&D Pharma, listata la Londra, care a anuntat ca va face un IPO si la Bucuresti.
Listarea pe piata locala este mai ieftina si ofera si o vizibilitate mai mare companiilor, sustin specialistii in piete de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO