Burse - Fonduri mutuale

Va mai continua cresterea SIF-urilor?

18.06.2001, 00:00 12



Societatile de Investitii Financiare au continuat evolutia ascendenta dar ritmul de crestere s-a redus o data cu intensitatea schimburilor. Banca Romana pentru Dezvoltare au fost cele mai tranzactionate titluri din sedinta de vineri, cu o valoare de peste doua miliarde de lei.

Brokerii spun ca este greu de estimat evolutie din zilele urmatoare ale societatilor de investitii financiare, chiar daca cresterile din ultima perioada nu au fost pe masura asteptarilor. Ei asteapta sa vada directia in care se vor misca SIF-urile in sedinta de astazi considerand ca acesta va indica daca trendul crescator va continua sau se va inversa.

Doua dintre cele cinci SIF-uri au incheiat sedinta in scadere fata de ziua precedenta. SIF Transilvania a inchis saptamana la 720 lei, cu 1,4% mai putin decat joi, iar actiunile SIF Muntenia au scazut cu 1,2%, la 490 lei.

SIF Banat Crisana s-a tranzactionat vineri intre un minim de 540 lei si un maxim de 570 lei, ultima tranzactie a zilei fiind realizata la maximul zilei. De la inceputul lunii actiunile Banat Crisana au crescut cu 11,5%. Pe de alta parte SIF Moldova a urcat vineri cu 3,7%, la 560 lei.

Per global societatile de investitii financiare au avut o evolutie buna in aceasta saptamana, pe o lichiditate destul de ridicata. Indicele BET-FI s-a apreciat cu 4,85%, la 1.200,15 puncte, din care 0,41% a fost cresterea din sedinta de vineri.

Societatea Alro Slatina a inregistrat o crestere de 1,3% in sedinta de vineri si 8,63% pe parcursul saptamanii trecute, ultimul pret de inchidere fiind de 23.900 lei. Brokerii apreciaza ca in piata sunt mai multi cumparatori interesati, care speculeaza intentia Marco Aquisitions de a lansa o oferta de cumparare.

Valoarea tranzactiilor cu titlurile Alro a fost ridicata saptamana trecuta datorita realizarii unor tranzactii speciale, prin care Marcos Aquisitions si-a majorat cota detinuta in capitalul social al societatii Alro Slatina, la 32%. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor a fost de 58,6 miliarde de lei.

Actiunile emise de Banca Romana de Dezvoltare au inregistrat, in sedinta de vineri, o lichiditate ridicata, valoarea tranzactiilor fiind de peste 2,1 miliarde lei. La nivelul pretului, aceasta societate a stationat, ultima operatiune din aceasta sedinta fiind realizata la pretul de 15.500 lei.

Dupa ce a inceput saptamana pe un trend negativ, actiunile Bancii Transilvania au crescut, vineri, cu 6%, la 1.760 lei, aceasta societate inregistrand o lichiditate ridicata. In acest interval, Banca Transilvania a pierdut 5,37%, insa este de asteptat sa recupereze in intervalul urmator, dupa ce BERD a anuntat ca doreste sa devina actionar la aceasta societate.

La categoria a II-a, societatea Electroputere Craiova a castigat, in sedinta de vineri, 9%, operatiunile fiind incheiate intre un minim de 780 lei, atins la deschidere, si un maxim de 850 lei, atins la inchidere.

Pentru aceasta societate au fost depuse la APAPS trei oferte de privatizare, ceea ce a dus la cresterea interesului investitorilor, spun brokerii.



Societatile de turism au fost vineri in atenta brokerilor pe piata extrabursiera RASDAQ. Cea mai mare valoare a tranzactiilor s-a inregistrat pentru qactiunile Orizont Turism din Brasov.

Pentru acesta societate, printr-o singura operatiune, s-au transferat actiuni in valoare de 778 milioane de lei, pretul tranzactiei fiind de 87.500 lei pentru actiunea cu valoarea nominala de 25.000 de lei. Transferul a determinat cresterea cu 525% a pretului de referinta pentru titlurile Orizont Turism.

Pe locul al doilea in topul tranzactiilor pe piata extrabursiera s-au situat titlurile Perla Covasnei, al caror pret mediu a urcat cu 23%, pana la 1.175 lei/actiune. S-au realizat trei tranzactii la preturi situate intre 1.100 si 1.190 lei/actiune, valoarea totala fiind de 230 milioane de lei.

Actiunile Diham Bucuresti au fost cotate la 3.800 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 150 milioane de lei.

Valori mari de tranzactionare au mai inregistrat Concordia Bucuresti cu opt tranzactii in suma de 190 milioane de lei si Brau Union Romania cu sapte operatiuni, avand o valoare cumulata de 163 milioane de lei.

O lichiditate ridicata continua sa inregistreze titlurile Sidex, pentru care au fost realizate 17 transferuri. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni Sidex s-a ridicat la 184 de milioane de lei.

Pentru actiunile combinatului galatean s-au incheiat saptamana trecuta 53 de tranzactii, iar valoarea a fost de doar 513 milioane de lei.

Cea mai mare valoare de tranzactionare a inregistrat-o pe parcursul saptamanii trecute, Filatura Negresti, pentru titlurile careia a fost inchisa oferta publica de preluare lansata de o persoana fizica.

Indicele RASDAQ a crescut, vineri, cu 0,38%, pana la 763,30 puncte, iar valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat 2,8 miliarde lei. In aceasta saptamana, indicele RASDAQ a crescut cu 1,3%, insa valoarea totala a transferurilor a fost de doar 16,7 miliarde de lei, fata de 65 de miliarde de lei saptamana precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO