Burse - Fonduri mutuale

Valoarea Azomures s-a dublat, la 50 mil. euro

22.05.2008, 19:09 13

Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures (AZO) au devenit vedete pe Bursa, dupa ce au inregistrat o crestere de 126% de la sfarsitul lunii aprilie, pe fondul bugetului optimist si al rezultatelor peste asteptari raportate pe primul trimestru.
Actiunile celuilalt producator de ingrasaminte listat, Amonil, au crescut cu 15% in aceeasi perioada, tot datorita rezultatelor bune.
In aceeasi perioada, indicele general al Bursei BET-C a crescut cu numai 5,5%, iar indicele blue-chips-urilor, BET, a avansat cu 7,6%.
Valoarea de piata a companiei a crescut cu 27 mil. euro in acest interval, apropiindu-se de 50 mil. euro la sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri.
Chiar si asa, compania continua sa aiba un PER (pret raportat la profit pe actiune) mult sub nivelul altor companii de pe Bursa, avand in vedere profitul bugetat pentru acest an sau profiturile din ultimele patru trimestre.
Azomures are un PER de 1,51, raportand ultimul pret de ieri, de 0,34 lei/actiune, la profitul net pe actiune din ultimele 12 luni raportate, de 0,2245 lei/actiune, potrivit datelor de pe Bursa. Majoritatea companiilor de pe Bursa au indicatori PER peste 10, media la nivel de piata fiind de 13.
Compania a anuntat in trimestrul intai un profit record de aproape 55 mil. lei (14,9 mil. euro), reprezentand aproape 90% din castigul bugetat pe tot anul, de 61,8 mil. lei (17,6 mil. euro), in conditiile in care afacerile au crescut cu circa 20% fata de perioada similara din 2007, la 253 mil. lei (68,7 mil. euro).
Profitul a provenit in totalitate din exploatare, in conditiile in care pretul ingrasamintelor chimice pe pietele internationale s-a dublat in ultimul an, pe fondul cererii ridicate determinata de criza cerealelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO