Burse - Fonduri mutuale

Valul facut de SIF-uri misca intreaga piata

29.11.2005, 17:34 18

Valul cresterilor de pe SIF-uri a tras ieri in sus intreaga Bursa, toti indicii care urmaresc companiile listata pe aceasta piata consemnand cresteri de peste 1%.

Dintre companiile mari, avansurile cele mai importante le-au luat, alaturi de SIF-uri, actiunile companiilor petroliere, care au castigat peste 3%.

Titlurile Petrom au fost de altfel cele mai tranzactionate actiuni din piata, cu un rulaj de 10,8 milioane de lei (peste 2,9 milioane de euro).

Brokerii spun ca desi cumpara in aceasta perioada si fonduri de investitii straine, cresterile recente de pe piata au fost determinate mai ales de intrarile de capital din partea investitorilor locali.

"Sunt foarte multi bani noi care intra din partea investitorilor romani. Cred ca ponderea investitorilor romani in total achizitii a crescut fata de ultimele date statistice publicate. Totusi, in acelasi timp, cu siguranta cumpara si fondurile straine. Evolutia de pe piata de la noi se coroboreaza cu ceea ce se intampla pe pietele din Ungaria, Cehia si Polonia. Probabil fondurile si-au pastrat o mica rezerva pentru achizitiile de final de an si o folosesc in aceste momente", spune Valerian Ionescu, directorul de operatiuni al CA IB Securities. "Cred destul de mult ca aceste cresteri de pe piata se vor mentine si in perioada imediat urmatoare", a adaugat Ionescu.

Brokerii mai spun ca desi unele actiuni au crescut foarte mult in acest an, analiza fundamentala justifica in continuare noi cresteri.

"Chiar daca analiza tehnica arata pe unele actiuni cum sunt SIF-urile, de exemplu, ca pretul s-a apreciat puternic, preturile actuale au un suport in prognozele privind evolutia financiara. Acesta mi se pare mie un aspect esential - si anume ca aceasta crestere nu e pur speculativa", a precizat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. El a mai mentionat ca pe termen scurt piata va creste, pe fondul evolutiei SIF-urilor.

Pe RASDAQ, capul de afis l-au tinut tranzactiile mari realizate cu titlurile societatii de asigurari Asirom Bucuresti. Cei trei indici care urmaresc evolutia actiunilor listate pe piata RASDAQ au inregistrat o scadere generalizata, dar pierderile au fost modeste, de sub 1%. Lichiditatea pietei a fost peste media saptamanii trecute, atingand un nivel de aproape 3,26 mil. lei (891.000 de euro), pe fondul mai ales al operatiunilor derulate cu titlurile Asirom.



Actiunile Petrom au castigat ieri 4% pe fondul unui volum de tranzactionare foarte bun. Brokerii spun ca avansul din ultimele sedinte al acestor titluri a fost determinat in mod clar de rezulta-tele foarte bune raportate de compania petroliera dupa primele noua luni .

Desi a continuat sa se vanda puternic, brokerii spun ca de data aceasta s-a schimbat situatia, cumparatorii punand o presiune mai mare pe piata. Pe termen scurt, evolutia actiunilor Petrom va ramane totusi conditionata de actiunile ce mai sunt la vanzare din pachetele pe care investitorii mari ce vand pe Petrom le-au scos la vanzare.

Titlurile SIF Transilvania au ajuns ieri sa fie cele mai tranzactionate actiuni din grupul SIF-urilor, aceste actiuni realizand totodata si unul din cele mai ridicate rulaje de pe piata. Cu actiunile acestei SIF s-au derulat tranzactii de peste 10,4 milioane de lei (2,8 milioane de euro).

Cursul SIF Transilvania a urcat ieri cu 3%, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret de 2,12 lei/actiune. Actiunile societatii au inceput sa recupereze in ultima perioada din decalajul pe care il aveau comparativ cu cresterile luate de SIF Oltenia si Moldova, care au plusat cel mai mult in acest an, mai ales datorita investitiilor proprii pe Bursa.

AcTiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat o apreciere de 3,7%, lichiditatea titlurilor nefiind insa ridicata. Aceste actiuni au facut obiectul unor transferuri de 2,5 mil. lei (0,7 mil. euro). Brokerii spun ca in conditiile in care principala problema pentru evolutia acestor actiuni sunt stirile negative legate de conducerea grupul Rompetrol care au tot aparut in ultimul an, faptul ca in ultimele saptamani nu a mai aparut nimic negativ a facut ca pretul din piata sa inceapa sa-si revina. Brokerii spun ca pe termen scurt pretul Petromidia va evolua in functie de ce va mai aparea despre acuzatiile care se aduc sefilor Rompetrol.

AcTiunile societatii de asigurari Asirom Bucuresti au fost cele mai tranzactionate de pe RASDAQ, cu un rulaj de peste 2,6 milioane de lei (0,7 mil. euro). Cele 4,76 mil. actiuni Asirom transferate ieri reprezinta aproximativ 0,75% din capitalul social al companiei. Dupa ce a atins un maxim zilnic de 0,59 lei/actiune, pretul titlurilor Asirom a coborat pana la 0,55 lei/actiune, nivel la care s-a efectuat si ultimul transfer al zilei.

Titlurile Asirom au mai facut obiectul unor tranzactii importante in ultima perioada. Principalul cumparator a fost fondul american QVT Fund, care a ajuns sa controleze peste 10% din actiunile societatii.

Titlurile producatorului de uleiuri vegetale Argus Constanta si-au conti-nuat si ieri evolutia descendenta, pierzand astfel aproximativ 10% in ultimele trei saptamani. Brokerii cred ca sca-derile vin pe fondul anticiparilor nega-tive ale investitorilor in ceea ce priveste rezultatele financiare. Mai mult, brokerii considera ca investitorii sunt dezamagiti si de faptul ca societatea nu a fost inca preluata de un investitor strategic. Cotatia titlurilor Argus a oscilat ieri intre 3,1 lei/actiune si 3 lei/actiune, incheind sedinta la un nivel egal cu minimul zilei si cu 3,2% mai mic decat in sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor derulate cu actiuni Argus a fost de 56.600 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO