Burse - Fonduri mutuale

​Vicepreşedintele SIF Moldova intră şi el în lupta pentru Comitetul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea. Vezi aici lista completă a candidaţilor

Autor: Andrei Chirileasa

22.03.2012, 19:48 725

Liviu Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova, şi Victor Cionga, consultant financiar, sunt ultimii doi candidaţi intraţi în cursa pentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP), care este organismul care supraveghează modul în care americanii de la Franklin Templeton îşi fac treaba ca administratori al fondului cu active de 3,69 mld. euro.

Comitetul Reprezentanţilor poate chiar propune revocarea administratorului, dacă apreciază că acest lucru ar fi în interesul acţionarilor.

Lupta pentru cele cinci locuri din comitet se anunţă foarte interesantă, având în vedere că printre cei 10 candidaţi se numără specialişti recunoscuţi pe piaţa de capital şi nu numai, iar în spatele lor se află acţionari puternici.

De exemplu, fondul american Elliott, cel mai mare acţionar al FP, susţine candidatura lui Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank, una dintre cele mai mari bănci de pe piaţă. Elliott, care deţine 13,9% din acţiunile FP, l-a mai propus şi pe polonezul Piotr Rymaszewski, cel care conduce un fond imobiliar din Polonia cu o capitalizare de peste 100 mil. euro, controlat tot de americani.

Sorin Mîndruţescu, actualul preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor şi CEO-ul Oracle România, este susţinut de brokerii cehi de la Wood pentru un nou mandat. Cehii de la Wood au susţinut în ultimii ani politica Franklin Templeton la FP.

City of London, al doilea acţionar al FP, cu 7% din acţiuni, susţine candidatura britanicului Julian Healy. Britanicii au declarat recent că ar fi de preferat ca Sorin Mîndruţescu şi Cristian Buşu să rămână în comitet, pentru continuitate. Cristian Buşu a fost director economic al FP înainte ca Franklin Templeton să preia administrarea fondului. El candidează pe cont prorpiu, în calitate de acţionar.

Georgia Palade van Dusen, nepoata lui Nicolae Malaxa şi cel mai mare acţionar persoană fizică al FP, nu a nominalizat niciun candidat, deşi ea a cerut alegerea unui nou Comitet al Reprezentanţilor. Este de aşteptat ca ea să susţină un candidat agreat de Franklin Templeton, având în vedere că în ultimii ani a susţinut politica administratorului american.

Printre candidaţi se numără şi Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), organizaţie care reprezintă interesele micilor investitori de pe bursă, dar la care au aderat în ultimii ani şi fonduri de investiţii străine sau fonduri de pensii. AIPC a devenit recent afiliată la Euroshareholders, care reuneşte asociaţii similare din Europa. Beze speră să obţină sprijinul unor fonduri de investiţii locale şi străine.

Liviu Doroş a fost nominalizat de SIF Moldova, cel mai mare acţionari local al FP, cu peste 1% din acţiuni. El ar putea miza şi pe sprijinul celorlalte SIF-uri, care deţin pachete de acţiuni care totalizează circa 2% din capitalul FP.

Victor Cionga este acţionar al Fondului Proprietatea. El este unul dintre cei mai vechi bancheri de investiţii de pe piaţa locală şi a lucrat în trecut pentru Raiffeisen. În prezent el oferă servicii de consultanţă pentru bănci de investiţii şi firme de brokeraj implicate în proiectele locale de privatizări.

Lista candidaţilor este completată de Răzvan Mircea Milea şi Ilie Călugăru, acţionari individuali ai FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO