Burse - Fonduri mutuale

Volume scazute pe Bursa in minivacanta strainilor

25.03.2008, 17:13 9

Brokerii spun ca interesul scazut pentru tranzactionare de ieri a fost rezultatul mai mult ca oricand al lipsei din piata a investitorilor straini, in conditiile in care majoritatea burselor au fost inchise ca urmare a sarbatoririi Pastelui la catolici, insa vor reveni astazi.
"Sedinta a fost una destul de linistita, acest lucru fiind explicat mai ales de faptul ca pietele externe au fost inchise, investitorii autohtoni nemaiavand un reper pentru confirmarea unei tendinte", spune Andreea Ciobanu, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Interesul pentru Bursa a fost unul aproape inexistent in prima parte a zilei de ieri, cumparatorii revenind in piata spre sfarsitul sedintei si reusind sa readuca cotatiile pe plus.
SIF-urile au castigat in medie 1,3%, in timp ce indicele BET a urcat cu numai 0,4%. In topul rulajelor s-au aflat actiunile SIF Oltenia, care
s-au apreciat cu 1% pe fondul unor tranzactii in valoare de 1,1 mil. euro (4,2 mil. lei). Actiunile BRD si Rompetrol Rafinare au fost principalele titluri care au sustinut evolutia indicelui BET, acestea avansand cu 1,6% si respectiv 1,8%.
Actiunile Bancii Transilvania au castigat ieri 0,7%, in timp ce titlurile Petrom au pierdut 0,7%.
Titlurile Vrancart Adjud au consemnat ieri una dintre cele mai mari corectii, coborand cu 10,2%, dupa ce, pe parcursul sedintei, atinsesera si minimul de variatie permis pe parcursul unei zile.
Titlurile Broker Cluj au pierdut 1,8%, pe fondul unor tranzactii ceva mai ridicate decat de obicei, de circa 410.000 de euro (aproape
1,6 mil. lei). "Evolutia de vineri si de astazi (n.r. ieri) a fost una nerelevanta. Cred ca marti vom vedea ceva mai elocvent in piata. Ma asteptam ca romanii sa intre mai mult la cumparare, pentru ca scaderile de saptamana trecuta mi s-au parut exagerate, dar investitorii romani sunt destul de putin prezenti pe Bursa", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. El este de parere ca prezenta scazuta a romanilor pe piata poate fi explicata si prin contextul actual nefavorabil.
Cotatiile futures ale principalilor indici americani inregistrau ieri cresteri usoare, de pana la 1%, pe fondul speculatiilor legate de imbunatatirea ofertei bancii de investitii JPMorgan pentru achizitia Bear Stearns.
"Analiza fundamentala pe companii a devenit secundara, important fiind in primul rand contextul, in conditiile conturarii unor informatii nefavorabile legate de performantele marilor economii ale lumii si bursele. Cu toate acestea, daca situatia se va schimba, avand in vedere preturile actuale atractive dupa perspective si indicatori de evaluare, piata poate cunoaste reveniri bune", este de parere Andreea Ciobanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO