Burse - Fonduri mutuale

Vor reusi kazahii sa stranga suficiente actiuni ca sa delisteze Petromidia?

Vor reusi kazahii sa stranga suficiente actiuni ca sa delisteze Petromidia?
09.02.2010, 23:03 25

Oferta de preluare de 91 mil. euro pe care kazahii de laKazMunaiGaz si grupul Rompetrol o lanseaza la Rompetrol Rafinare -Petromidia (RRC) ar putea conduce la delistarea companiei, la doarsase ani de la listarea acesteia la Bursa de catre DinuPatriciu.

Pentru a putea delista Rompetrol Rafinare, kazahii ar trebui saajunga sa controleze peste 95% din capitalul companiei, respectivsa stranga peste 19% din actiuni de la actionarii minoritari dintotalul de 24% din titluri vizate in oferta. In cazul in care trecede 95% la finalul ofertei, KazMunaiGaz poate cere retragereacelorlalti actionari din companie.

"Depinde pe ce pozitie se afla minoritarii, cat de urgente suntnecesitatile lor si la ce pret au cumparat actiunile. Eu cred ca arfi bucurosi kazahii daca nu ar subscrie nimeni. Ei au vrut doarsa-si indeplineasca obligatia de a lansa oferta", spune MarcelMurgoci, director de operatiuni la Estinvest Focsani.

Pentru a putea depasi pragul de 95%, kazahii trebuie sa-iconvinga pe cei noua investitori grupati in jurul senatorului UDMRAttila Verestoy, care detin impreuna peste 5% din actiuni, sasubscrie in oferta. "Pretul este minimul legal pe care puteau sa-lofere KMG. Nu stiu daca voi accepta acest pret", a declarat pentruZF Adrian Andrici, unul dintre cei noua actionari, care detine sub1% din actiunile RRC.

O pozitie similara are si Verestoy, care detine circa 1,7% dinactiunile RRC, desi el a cumparat actiunile la un pret mediu de0,049 lei si ar castiga 50% daca ar vinde in oferta, la 0,0741lei.

Pe de alta parte, fondurile de investitii straine, care au inunele cazuri actiuni cumparate in perioada 2005-2007 la preturipeste cel din oferta, ar putea decide sa vanda, chiar daca ies inpierdere, pentru a nu risca sa ramana blocate pe aceste pozitii operioada indelungata.

"Rompetrol ar putea cere retragerea actionarilor minoritari dacapreia peste 95% din RRC, ceea ce este probabil in opinia noastra,desi, potrivit zvonurilor din piata, un grup de minoritari ar puteaataca in justitie oferta. Noi recomandam investitorilor sa-si vandaactiunile in oferta, deoarece consideram ca pretul este adecvatpentru RRC", spune Tamas Pletser, analist pe sectorul petrolier laING Bank.

Grupul ING controleaza prin intermediul a doua fonduri circa0,75% din actiunile RRC. Cel mai mare investitor strain dinactionariatul RRC este insa fondul american Artio Global (fostulJulius Baer), cu o participatie de 2,34%. Grecii de la EFGEurobank, elvetienii de la Hyposwiss si fondurile americane aleEaton Vance detin de asemenea pachete de peste 0,3% din actiunileRRC si ar putea vinde in oferta.

Mihai Chisu, broker la INB Finwest, spune insa ca este posibilca investitorii care au tinut actiunile si cand acestea setranzactionau la 0,1 lei sa nu vanda nici in oferta kazahilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO