Burse - Fonduri mutuale

Vosganian: Capitalizarea bursei la 100 mld. euro, in 2020

08.11.2006, 18:18 14

Capitalizarea bursiera ar putea atinge 100 mld. euro pana in 2020, respectiv o treime din PIB, a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, intr-o conferinta pe tema "Piata de capital dupa integrare".
"Potrivit unei evaluari, capitalizarea bursiera ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro si la circa o treime din PIB, evolutia fiind bazata pe posibilitatile reale ale economiei romanesti", spune Varujan Vosganian.
Capitalizarea bursiera se apropie in acest moment de 25 de miliarde de euro si reprezinta aproximativ 26% din nivelul PIB-ului.
"Estimarile tin seama de ce se intampla pe pietele tarilor din zona euro, dar si a progreselor tarilor din regiune, respectiv investitiile straine pe piata de capital romaneasca, care s-ar putea cifra la circa 120-150 de miliarde de euro in aceasta perioada", a adaugat Varujan Vosganian.
Presedintele Comisiei de buget-finante previzioneaza ca instrumentele de plasament pe piata de capital vor cunoaste o dezvoltare rapida in urmatoarea perioada.
"Previzionam ca la nivelul anului 2020 fondurile de pensii vor atinge 20 de miliarde de euro, din care cele optionale circa 7-8 miliarde de euro, fondurile de asigurari de sanatate private aproximativ 3 miliarde de euro, asigurarile de viata la 5-7 miliarde de euro, iar nivelul creditului ipotecar ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro", spune Varujan Vosganian.
"Cresterea va avea loc in contextul aparitiei de noi instrumente pe piata de capital, institutiile bancare avand nevoie sa-si plaseze resursele in obligatiuni, credite ipotecare, asigurari, fonduri de pensii. Datele se bazeaza pe calculele contributiilor la bugetul de stat si factorul de multiplicare utilizat pentru aceste fonduri", precizeaza Varujan Vosganian. Tot el estimeaza ca pana in 2012 numarul de persoane care-si vor aduce contributia la bugetul de stat prin astfel de instrumente va creste cu un milion.
Chiar daca oficialii Bursei se declara foarte optimisti in privinta unei cresteri puternice a numarului de investitori pe Bursa in urmatorii ani, semnalele din prezent nu sunt deloc incurajatoare.
Potrivit unui sondaj realizat de Eurodata Management pentru societatea de brokeraj Intercapital Invest, sondaj reprezentativ pentru populatia Bucurestiului cu o educatie medie si un venit net lunar de cel putin 500 de euro, mai putin de 7% dintre aceste persoane au achizitionat actiuni la Bursa si mai putin de 10% declara ca vor cumpara cu siguranta in urmatoarele 12 luni. Marja de eroare a sondajului este de +/- 4,38%.
Dintre cei care au realizat investitii in ultimul an, 59,1% au facut investitii imobiliare, 44% au preferat sa-si plaseze banii in depozite bancare, iar in actiuni au investit doar 5,6%, arata sondajul.
"Singurul lucru pozitiv relevat de acest sondaj este notorietatea pe care o are Bursa de Valori, peste 91% dintre persoanele din targetul nostru avand informatii despre Bursa", considera Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Potrivit rezultatelor sondajului, interesul redus pentru investitii la Bursa al romanilor este cauzat in principal de perceptia gresita pe care o au romanii despre investitiile in actiuni, cum ar fi, de exemplu, faptul ca nu sunt suficiente informatii disponibile despre Bursa, ca aceste investitii necesita sume foarte mari sau ca este nevoie de multa experienta pentru a putea investi pe piata de capital.
Sondajul a fost realizat in octombrie pe un esantion de 509 persoane din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO