Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Cosmin Păunescu, Head of Prudential Supervision Unit, ASF: Avem o piaţă de investitori pe bursă în creştere, cu 40.000 de investitori activi şi o piaţă a fondurilor cu peste 500.000 de investitori. ASF încearcă să simplifice regulamentele şi interacţiunea cu investitorii

ZF Capital Markets Summit 2023

ZF Capital Markets Summit 2023. Cosmin Păunescu, Head of...

Autor: Ştefan Stan

13.03.2023, 13:06 188

România are o piaţă de investitori pe bursă în creştere, cu 40.000 de investitori activi şi o piaţă a fondurilor cu peste 500.000 de investitori, dar, din păcate, fondurile de acţiuni continuă să deţină un procent minoritar din activele totale, spre deosebire de celelalte pieţe dezvoltate. Mai trebuie lucrat pentru a găsi rolul şi segmentul ţintă al acestor fonduri deschise de investiţii care ar putea aduce mai mult dinamism pe Bursa de Valori Bucureşti, a declarat Cosmin Păunescu, Head of Prudential Supervision Unit, ASF, în cadrul ZF Capital Markets Summit 2023. 

"Pentru a atrage investitorii, lucrăm pe mai multe paliere, încercăm să aducem încredere prin stabilitatea financiară a entităţilor pieţei, încercăm să comunicăm pe toate canalele de social media, unde sectorul este destul de activ. Încercăm să educăm populaţia, cifrele sunt undeva la 300.000 de elevi până în ciclul liceal şi 20.000 de studenţi, iar raportat la ciclul de investitori activi, orice procent din aceşti tineri ar putea duce la o creştere substanţială. Încercăm să simplificăm regulamentele şi interacţiunea cu investitorii, în parametrii menţionaţi de legislaţia europeană. Spaţiul nostru de acţiune este destul de limitat, dar suntem în contact permanent cu operatorii pieţei, sunt întâlniri frecvente pentru a putea simplifca acest cadrul legal”, a spus Păunescu. 
 
Ce a mai declarat Cosmin Păunescu: 

- Există un studiu recent care vorbeşte despre interesul a 80% din investitori din generaţiile Millennials şi Z către instrumente ESG şi 60% din investitorii generaţiei X. Pentru investitori, este un concept foarte important, mai ales pentru ţările unde activismul ecologic şi social are o latură importantă.

- Factorii ESG sunt priviţi ca factori de risc financiar de Banca Centrală Europeană în toate analizele financiare, aceştia vor fi luaţi în calculul cât mai multor analişti atunci când dau acele preţuri ţintă către acţiuni. Dacă vrei să fii atractiv către investitori, va fi un moment în care trebuie să recurgi la gestionarea listelor de durabilitate.

- Noi, ca ASF, încercăm să abordăm structurat această problematică a ESG-ului, avem un program de consultanţă finanţat de Comisia Europeană din care fac parte patru ţări, noi, Polonia, Malta şi Croaţia. Ne propunem să fim la cel mai înalt nivel din punct de vedere al practicilor de supraveghere în domeniu, şi vom avea o componentă, probabil anul viitor, de conştientizare la nivelul entităţilor pieţei, inclusiv a emitenţilor listaţi, unde încercăm să ajungem şi la acea uniformitate a abordărilor.

- Facem toate eforturile pentru a creşte capacitatea de supraveghere, şi ca această creştere să vină concomitent cu creşterea vizibilităţii la nivelul pieţei în general.

- Speranţa noastră este să intrăm pe lista Morgan Stanley cu listarea Hidroelectrica, acesta este targetul final pentru România, asta ne dorim.

- Contra-partea centerală este în proces de autorizare, va mai dura întrunirea colegiului, dar va fi un alt instrument de creştere a lichidităţii din piaţă. Lichiditatea anul acesta a fost destul de scăzută comparativ cu anul trecut. Anul trecut aveam fenomene geopolitice şi macroeconomice clare, care au condus la o volatilitate ridicată. Anul acesta, investitorii au văzut rezultate financiare destul de bune şi nu au proiectat scăderi atât de mari şi practic nu au fost instrumente disponibile de tranzacţionare, nu aveai ce poziţie să adopţi. Asta sperăm să se rezolve odată cu dezvoltarea pieţei derivatelor din România. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO