Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Marek Dietl, President of the Management Board, Bursa din Varşovia: Bursa din Polonia a fost lovită extrem de puternic de război, dar chiar şi cu un război la graniţă, investitorii noştri au înceredere că piaţa îşi va reveni. Există oportunităţi mari, se pot găsi companii atractive, cu potenţial mare de creştere, la discount

ZF Capital Markets Summit 2023. Marek Dietl, President of...

Autor: Ştefan Stan

13.03.2023, 12:05 66

Bursele ca cea din Polonia au fost lovite extrem de puternic de război, dar vedem nişte prime semnale de revenire din piaţă. Anul trecut a fost un an excelent când vorbim de plasamente secundare – SPOs, şi multe dintre emisiuni au fost suprasubscrise, a fost o surpriză foarte plăcută. Am văzut câteva tentative de delistări cu evaluări foarte reduse, chiar şi sub preţul pieţei, dar fără vreun succes, ceea ce înseamnă că fondurile de pensii şi investitorii nu sunt aşa disperaţi să vândă deţinerile. Cred că există o speranţă pentru un viitor mai bun pentru piaţa bursieră. Chiar şi cu un război la graniţă, investitorii noştri au înceredere că piaţa îşi va reveni, a declarat Marek Dietl, President of the Management Board, Bursa din Varşovia, la ZF Capital Markets Summit 2023. 

”Există oportunităţi mari în piaţă, poate nu neapărat pentru managerii de active giganţi, dar pentru cei mai mici, pot găsi companii atractive, cu potenţial mare de creştere, la discount. Bondurile high-quality au avut o evoluţie mai slabă la începutul războiului, dar sunt în proces de revenire. Dobânzile pe care le-am avut au fost ridicate, dar relativ stabile în ultima jumătate de an, fără perspective noi de creştere. Investitorii nu sunt astfel speriaţi că firmele ar putea să intre în dificultate sau să nu îşi poată desfăşura activitatea”, a spus Dietl. 

Ce a mai declarat Marek Dietl:

Pe partea de instrumente cu venit fix, care sunt în minoritate pe piaţa noastră, avem obligaţiuni guvernamentale, bonduri ale băncilor de dezvoltare, precum şi bonduri cu maturitate pe termen lung, emise înainte de război, care au încasat pierderi de până la 60% din valoare. Sunt totuşi multe oportunităţi, mai ales pe acest segment, unde investitorii pot cumpăra aceste bonduri cu doar 40% din preţul original, iar având în vedere că nu ne aşteptăm la noi creşteri de dobândă, se pot face randamente foarte bune.

Când vine vorba de listări, e mereu un hot-topic. În ciuda situaţiei de la graniţă, am văzut mişcări pe piaţa de capital, companii care s-au mutat pe piaţa principală. Marile listări au fost însă amânate, dar avem întâlniri tot mai frecvente cu reprezentanţii companiilor pentru a reporni procesul. Se explorează oportunităţile, există interes în piaţa principală.

Când vine vorba de celelalte arii de business ale Bursei din Varşovia, ca divizia de mărfuri, au avut parte de volatilitate crescută, dar şi de profituri foarte mari în urma acestor fluctuaţii. Instrumentele derivative au fost tranzacţionate mai intens. Numărul de contractele futures tranzacţionate pe bursă s-a triplet comparative cu anul trecut. Volatilitatea, tensiunile geopolitice şi chiar şi războiul din Ucraina au susţinut piaţa derivativelor.

Avem aproximativ 3 milioane de investitori cu un cont de brokeraj activ, dar aceia care tranzacţionează cel puţin o dată pe săptămână sunt aproximativ 150.000 – 300.000.

Când vine vorba de stimulente pentru investitori, suntem în proces de implementare a unor strategii de piaţă, un proces care se mişcă destul de lent. Avem o lege amplă pregătită de ministerul Finanţelor care sperăm să fie adoptată anul acesta. Sunt câteva îmbunătăţiri pentru investitori şi pentru emitenţi. Din păcate, vedme puţine îmbunătăţiri în sectorul ETF-urilor. Cred că pentru investitorii de retail, ETF-urile sunt punctul optim de intrare pe piaţa de equity şi că ar trebui să avem mai multe astfel de fonduri. Cred că ar trebui să expunem mai mult potenţialii investitori către portofolii şi nu către acţiuni singulare. Din păcate, ETF-urile noastre nu sunt reglementate pe piaţa internaţională, deci investitorii străini nu pot investi. Din păcate, ne bazăm doar pe băncile de investiţii locale în încercarea de a construi piaţa ETF-urilor în Polonia.

Vedem tot mai mulţi investitori de retail că merg spre pieţele globale, prin brokeri, atât la titluri singulare, cât şi la ETF-uri, dar din punct de vedere al costului nu este eficient, în special pentru cei mai mici. Noi sperăm ca tot mai multe companii blue-chip să fie listate pe bursa noastră, şi să obţinem astfel acces ieftin la acţiuni internaţionale.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO