Business Construct

Alte licitaţii de drumuri. Miza: 1 mld. euro

Alte licitaţii de drumuri. Miza: 1 mld. euro
25.05.2011, 23:17 694

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a scos lalicitaţie ultimele şapte pachete de drumuri judeţene şi locale,care vizează lucrările de modernizare şi reabilitare a aproape3.350 de kilometri de drumuri judeţene şi locale din judeţele Cluj,Alba, Bistriţa- Năsăud, Maramureş, Dolj, Gorj, Vâlcea, Sibiu,Vaslui, Bacău, Harghita, Mureş, Hunedoara şi Timiş.

Costul total al acestor şapte pachete se ridică la aproximativ937 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare licitaţie, dinpunct de vedere valoric, organizată de Ministerul Dezvoltării pânăacum.

Astfel, MDRT a finalizat scoaterea la licitaţie a tuturor celor20 de pachete de drumuri pentru toate judeţele ţării, care includaproape 1.700 de kilometri de drumuri judeţene şi 6.900 dekilometri de şosele de interes local.

În medie, reabilitarea sau modernizarea unui kilometru de drumjudeţean sau local va costa aproximativ 300.000 de euro, încondiţiile în care standardele de cost prevăd ca modernizarea unuikilometru de drum comunal să coste circa 165.000 de euro fără TVA,reabilitarea unui kilometru de drum judeţean - 274.000 de euro, întimp ce modernizarea unui kilometru de drum judeţean este estimatăla 330.000 de euro. MDRT ar urma să plătească aproape 2,6 miliardede euro, fără TVA, pentru cei circa 8.600 de kilometri de drumurijudeţene şi locale pe care i-a scos la licitaţie în ultimelesăptămâni.

Investiţiile fac parte din Programul Naţional de Dezvoltare aInfrastructurii, care include, pe lângă asfaltarea şi modernizareadrumurilor judeţene şi locale, şi modernizarea satului românesc şirealizarea sistemului de canalizare, epurare a apelor uzate şialimentare cu apă a localităţilor. Programul este estimat la circa3,3 miliarde de euro şi reprezintă cea mai mare licitaţie dinistoria României din punctul de vedere al valorii. Spre deosebirede alte lucrări de infrastructură, finanţarea Programului Naţionalde Dezvoltare a Infrastructurii se va face iniţial de cătreconstructori, urmând ca din 2013 guvernele viitoare să achitevaloarea lucrărilor pe măsură ce vor fi finalizate.

"Maniera în care au fost prefigurate condiţiile de participarela aceste licitaţii în caietele de sarcini a descurajatantreprenorii din construcţii. Nu văd constructori, cel puţinromâni, care să-şi finanţeze singuri lucrările, cel mai probabilvor apela la credite garantate de stat", spune Laurenţiu Plosceanu,preşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii(ARACO).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO