Business Construct

CBRE: Piaţa de self-storage din România atrage mai ales companii, procentul de 57% fiind cel mai mare din Europa. Chiria medie este de 126 euro

CBRE: Piaţa de self-storage din România atrage mai ales...

Autor: Roxana Rosu

11.10.2022, 12:17 415

Piaţa de self-storage (depozite de închiriat) a ajuns la 25.000 mp închiriabili în 2022, ceea ce reprezintă o cotă de 0,2% din suprafaţa totală de astfel de soluţii de depozitare în Europa, potrivit raportului special European Self Storage Industry lansat de CBRE.

La finalul primul trimestru din 2022, 43% din suprafaţa închiriabilă era ocupată.

Conform raportului, 43% din acest tip de depozite sunt închiriate de persoane fizice, iar 57% de companii, ceea ce reprezintă cel mai mare procent din Europa. Astfel, în ceea ce priveşte închirierea de spaţii de depozitare de către companii, România este urmată de Polonia (48%), Cehia (45%) şi Spania (39%).

În acelaşi timp, în România chiria medie pentru spaţiile de depozitare de tip self-storage este de 126 de euro pe metru pătrat pe an, a doua cea mai mică din Europa după Letonia (96 de euro/mp/an), în timp ce chiria medie în Europa este de 290 de euro/mp/an.

"Self-storage este un produs nou în întreaga Europă, conturându-se anul acesta în ţara noastră ca o opţiune valoroasă atunci când este necesar un spaţiu de depozitare identificabil şi închiriabil pe termen mediu/scurt rapid şi uşor. Fiind o alternativă de depozitare cu numeroase beneficii atât pentru companii, cât şi pentru persoane fizice, estimăm că interesul şi cererea pentru servicii de self-storage vor avea o evoluţie spectaculoasă. Evenimentele din ultimii doi ani au avut un impact pozitiv asupra pieţei de self-storage şi au contribuit din plin la creşterea acesteia şi la evoluţia dinamică pe care o prognozăm", spune Daniela Gavril, Head of Research CBRE România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO