Business Construct

Cum vor producatorii sa faca o lege a termoizolarii

Adrian Zamfirache: „Exista discutii la nivel primar cu reprezentantii ministerului. Speram ca vor raspunde pozitiv la aceasta initiativa care reprezinta un prim pas extrem de important in asigurarea calitatii lucrarilor de acest gen”, a incheiat Zamfirache.

Adrian Zamfirache: „Exista discutii la nivel primar cu reprezentantii ministerului. Speram ca vor raspunde pozitiv la aceasta initiativa care reprezinta un prim pas extrem de important in asigurarea calitatii lucrarilor de acest gen”, a incheiat Zamfirache.

26.05.2010, 15:38 415

In ultimii patru ani, de cand a inceput programul national dereabilitare termica a locuintelor, pe fondul unei lipse delegislatii in domeniul aplicarii sistemelor de termoizolatii, s-ausemnalat tot mai multe probleme in executia unor astfel de lucrari,cauzate pe de o parte de calitatea slaba a materialelor utilizate,dar si pe fondul unor vicii de procedura din parteaconstructorilor.

Marii producatori internationali de materiale de constructiiprezenti pe piata locala s-au reunit intr-o asociatie denumitaQetics, si au realizat un ghid de bune practici in domeniulaplicarii termoizolarii, pentru a preintampina pe viitor astfel desituatii, precum si pentru a facilita realizarea unui act normativpentru autoritati in domeniul aplicarii sistemelor determoizolatii.

Programul national de reabilitare a locuintelor cuprinde toatelocuintele construite dupa proiecte elaborate in perioada1950-1990, in total circa 83.000 de blocuri. Suma totala necesarapentru reabilitare este de aproximativ 11 miliarde de euro, iarstatul s-a angajat sa asigure 80% din costul de reabilitare a uneilocuinte.

"Grupul Qetics, pentru calitatea sistemelor de termoizolatie, aluat fiinta prin initiativa unor specialisti din cadrul celor maiimportante companii producatoare de sisteme de termoizolatie dinRomania. Grupul este replica in Romania a asociatiilor deprofesionisti din domeniu infiintate in Austria, Germania siPolonia", a declarat Adrian Zamfirache, directorul tehnic al HenkelRomania, diviza de adezivi.

Dincadrul Qetics fac parte principalii producatori de sisteme determoizolatie din Romania, respectiv compania austrica Baumit,companiile germane Henkel si Caparol, precum si producatorul germande accesorii de fixare Ejot.

"Specificatiile elaborate de grupul de lucru se bazeaza pe oexperinta vasta, de mai bine de 50 de ani in domeniul lucrarilor determoizolatie si peste 10.000 de metri patrati de sisteme determoizolatie aplicate", a adaugat Adrian Zamfirache.

In opinia lui, una dintre marile probleme in aplicareasistemelor de termoizolatie este calitatea slaba a produselorutilizate.

"In piata din Romania se manifesta tendinta de inlocuire a ideiide sistem complet de termoizolare cu sisteme hibride, compuse dinmateriale de la diverse companii, care nu sunt testate siverificate in cadrul unui sistem, cerinta specificata prin normeleeuropene. Grupul Qetics militeaza pentru ideea de sistem complettestat, agrementat si livrat de catre un singur producator", a maispus managerul Henkel.

40% din eficienta, din executie. Eficientasistemului de termoizolatie este data in proportie de 40% decalitatea executiei lucrarilor, restul fiind dat de calitateamaterialelor de constructii folosite. Cu alte cuvinte, un sistem determoizolatie aplicat necorespunzator asigura o eficientaenergetica in proportie de doar 60%, comparativ cu sistemeleaplicate potrivit normelor din constructii.

"Punerea in opera a unui sistem de termoizolatie are un roldeosebit de important si poate influenta semnificativ rezultatulfinal. Daca tehnologia de aplicare nu este respectata, acest faptpoate compromite lucrarea in ansamblu. Ghidul de aplicare constaintr-un set de reguli si tehnologii, general valabil pentrusistemele Etics (sisteme compozite pentru termoizolarea peretilorexteriori n.a.).Tehnologia prevazuta in acest ghid trebuierespectata de catre toti executantii in cazul folosirii unui sistemcomplet de termoizolatie agrementat in UE sau in Romania indiferentde producatorul acestuia", a precizat Zamfirache. In mod normaltermoizolarea unui bloc ar trebui sa aiba o durata de viata de10-20 de ani, insa deja au fost semnalate cazuri in care unelefatade montate in anii trecuti au cazut. "Din cauza materialelor deo calitate slaba si a montajului gresit o sa inceapa sa cada totmai multe fatade. Ar trebui sa fie mai clare si mai constantelegile din acest domeniu", sustine Serghei Negulescu, directorulproducatorului de polistiren expandat Austrotherm Romania,subsidiara locala a grupului austriac Austrotherm.

Piata e la inceput. Negulescu sustine ca piatade termoizolatii este inca abia la inceput si ca in urmatoriidoi-trei ani piata va atinge niveluri de cerere mai ridicate decatcel din 2007-2008, pentru ca deficitul de locuinte nereabilitateeste foarte ridicat.

Zamfirache de la Henkel apreciaza ca ghidul lansat de asociatiaproducatorilor de sisteme de termoizolatii este destinat pe de oparte constructorilor, implicati in mod direct in aplicareasistemelor pe ansamblurile de apartamente, dar si autoritatilorcare ar trebui sa verifice calitatea lucrarilor inaintea receptieiacestora. De asemenea, ghidul este destinat si clientilor desisteme de termoizolatie, precum asociatiile de proprietari.

"Ghidul este destinat deopotriva constructorilor, dar siautoritatilor care trebuie sa controleze calitatea lucrarilor, inspeta Inspectoratul de Stat in Constructii. Totodata ghidul are uncaracter orientativ pentru proiectantii lucrarilor determoizolatie. Din acest ghid se pot extrage tehnologiile deaplicare, detalii de executie, dar si consumuri de manopera. Inplus, el defineste si modul de urmarire si control al acestorlucrari", a spus directorul tehnic al Henkel Romania.

Pretul pentru un sistem de termoizolatie se ridica la 30-35 deeuro pe metru patrat, pret care cuprinde atat costul materialelor,cat si manopera. Pretul variaza in functie de complexitatealucrarilor, fara a lua in calcul montajul schelelor pe fatada.

O lege viitoare. Spre deosebire de alte stateeuropene, care prevad in mod expres specificatiile tehnice deaplicare a sistemelor de termoizolatie, in Romania un astfel decadrul legal lipseste.

"In momentul de fata nu exista nicio reglementare in acest sens.Nu exista un cod de practica, similar cu cel existent pentrulucrarile de beton armat, prin care executantii lucrarilor determoizolatie sa fie monitorizati pe faze de executie", a spusZamfirache.

In acest sens, reprezentantii Qetics spera ca noul ghid sa fieadoptat de catre autoritatile publice abilitate in domeniu, pentrua putea fi implementat sub forma de lege ca directiva in aplicareade sisteme de termoizolatie.

"Am lansat ghidul pentru aplicarea sistemelor de termoizolatiepentru a oferi solutia la situatia curenta si la problemele dinpiata, ghidul reprezentand inceputul in configurarea unor reguli deaplicare corecta a sistemelor de termoizolatie. Ne propunemeditarea si distribuirea ghidului catre toate institutiile sipersoanele care activeaza in domeniul termoizolatiilor. Pe termenlung, ne propunem oficializarea specificatiilor din ghid, siimplicit atribuirea gradului de normativ de stat cu regim deobligativitate. De asemenea, dorim sa devenim consultantul despecialitate in acest domeniu si sa solutionam solicitarileutilizatorilor de sisteme de termoizolatie", a precizat Zamfirache.El a mai spus ca in prezent reprezentantii Qetics se afla indiscutii cu membri din Ministerul Dezvoltarii si Turismului, insanu a precizat reactia din partea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO