Business Construct

Editorial: Bucureştiul se schimbă. Pas cu pas

Editorial: Bucureştiul se schimbă. Pas cu pas

Autor: Cristi Moga

03.01.2011, 23:59 773

Bucureştiul se schimbă. Unii "cârcotaşi" ar putea spune că înrău. Schimbările pozitive sunt însă mai evidente pentru cei care nulocuiesc în Capitală şi vin doar o dată pe an sau chiar mai rar.Pentru că lucrurile nu pot fi făcute peste noapte, iar în Româniacu atât mai puţin.

Nu trebuie să fi prea în vârstă pentru a-ţi aminti cum drumuldintre Piaţa Presei şi aeroportul Otopeni dura ziua, în timpulsăptămânii, o oră aproape constant.

Acum se merge "şnur", ca urmare a finalizării pasajului subterandin dreptul aeroportului Băneasa. Multe avioane au fost pierdute decălătorii blocaţi la intrarea pe DN1, dar acele amintiri începparcă să se şteargă.

Tot o amintire ar putea deveni de anul viitor cozile de pe podulGrant sau din intersecţia de la Răzoare, ca urmare a finalizăriipasajului Basarab. În acest număr al revistei colega Andreea Neferua urcat alături de constructori pe pasaj pentru a observa stadiullucrărilor şi amploarea proiectului.

Părere personală: pasajul însuşi ar putea deveni "obiectivturistic" în Bucureşti, prin dimensiunile construcţiei, înălţimeala care urcă lucrarea, dar şi prin unicitate în raport cu restulinfrastructurii din oraş.

După cea mai mare construcţie din Europa (Palatul Parlamentului)şi cel mai mare mall din regiune, în Bucureşti ar urma să fiefinalizat şi cel mai lat pasaj suprateran din Europa (44 metri îndreptul staţiilor de tramvai), potrivit constructorilor.

Tot în Bucureşti sunt însă şi circa 400.000 de apartamenteconstruite în blocuri finalizate înainte de cutremurul din 1977.Aceasta nu este însă neapărat o problemă din punct de vedereseismic, după cum reiese dintr-un alt material al revistei.

În plus, în cazul în care piaţa locuinţelor îşi va reveni,producătorii de cărămizi şi BCA vor putea face faţă cererii, dupăce au investit zeci de milioane de euro în linii de producţie. Unsemn de revigorare poate fi considerat creşterea vânzărilor decamioane pentru construcţii, cu 26% în primele nouă luni aleanului, în timp ce retailerii au plătit în acest an peste 100 demilioane de euro pentru achiziţii de terenuri în vedereaextinderii.

Să fie aceştia "pescăruşii" prevestitori ai apropierii de ţărm,după furtună, cum se întreba un avocat? Vom observa în numerele deanul viitor ale Business Construct!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO