Business Construct

Editorial: Santierul Europei

31.05.2007, 15:12 15

Romania a devenit unul dintre cele mai mari santiere ale Europei. Cresterea pietei constructiilor din ultimii doi ani cu circa 15-20% au transformat-o intr-unul din principalele motoare de crestere ale economiei.
Dupa intrarea marilor corporatii din constructii si a fondurilor europene, au patruns pe piata gigantii din industria producatoare de utilaje de constructii. Interesul crescut pentru utilajele de mare tonaj s-a resimtit puternic anul trecut, cand a fost achizitionat un incarcator care poate ridica circa 76 de tone de materiale de constructii, cu 780.000 de euro.
Utilajele uriase sunt de cele mai multe ori utilizate pentru constructii de amploare, cum sunt proiectele zgarie nori. Tot mai multi dezvoltatori locali se "lupta" pentru construirea celei mai inalte cladiri din Capitala. Deocamdata, suprematia Casei Presei Libere, care are 104 metri nu a fost invinsa. Insa,
cat de profitabil este sa construiesti un zgarie-nori, sa te dezvolti pe inaltime si nu ca de obicei pe latime? Un imobil birouri de tip high-rise are doua mari avantaje. Primul este ca pune la dispozitie o suprafata inchiriabila mai mare, iar al doilea este ca toata lumea se va uita la el.
Dinamica constructiilor a fost preconizata de jucatorii straini de pe piata de consultanta in infrastructura, care au venit in Romania odata cu fondurile europene Mai mult decat atat, unii dintre ei au preferat chiar sa transforme sediul de pe piata locala intr-un turn de control al proiectelor proprii din Europa Centrala si de Est.
Insa consultantii inca asteapta marile proiecte avand in vedere ca Infrastructura a absorbit sub 50% din fondurile europene care ar fi putut fi accesate in perioada 2000-2006. Cei doar 150 de kilometri dati in folositi in ultimii sapte ani sunt o dovada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO