Business Construct

Investitii: Bani britanici, start pentru 4.500 de apartamente

Investitii: Bani britanici, start pentru 4.500 de apartamente

Florin Enache, unul din fostii actionari ai proiectului Vitantis Shopping Center: Banii incasati din vanzarea celor doua proiecte i-am reinvestit in alte proiecte pe care le voi incepe in urmatoarea perioada. In urmatorii sapte ani voi dezvolta mai multe proiecte rezidentiale, mixte si hoteluri in care voi investi cateva sute de milioane de euro. Click pentru detalii

26.06.2008, 20:49 138

Omul de afaceri a incasat circa 20 de milioane de euro din vanzarea a doua parcuri comerciale, Vitantis Shopping Center (unde detinea 50%) si Modul Shopping Center din Targoviste si va continua investitiile in sectorul rezidential, de birouri si hotelier.
"Am inceput primul proiect imobiliar in 2006 pe locul serelor din zona Vitan, impreuna cu partenerul meu Eugen Stanculescu. Nu mai puteam sa continuam afacerea cu sere, pentru ca nu mai era rentabila. Le-am relocat in afara Bucurestiului, pentru ca era si foarte mult praf care provenea de la platforma CET Sud si afectau plantatiile", spune Enache, care a inceput in 1994 afacerile cu producatorul de mobila Modul Design.
Proiectul comercial Vitantis Shopping Center a fost vandut la sfarsitul lui 2006 catre fondul britanic Equest Balkan Properties pentru 31,6 milioane de euro, valoare care cuprindea si datoriile cumulate in valoare de 5 milioane de euro, iar Modul Shopping Center din Targoviste a fost achizitionat de Equest in 2007 pentru 8 milioane de euro.
"Banii incasati din vanzarea celor doua proiecte i-am reinvestit in alte proiecte pe care le voi incepe in urmatoarea perioada. In urmatorii sapte ani voi dezvolta mai multe proiecte rezidentiale, mixte si hoteluri in
care voi investi cateva sute de milioane de euro", afirma Florin Enache.
Terenurile au fost achizitionate din propriile fonduri, urmand ca pentru dezvoltarea proiectelor sa fie atrase finantari bancare si parteneriate cu investitori straini.
Enache a inceput in 1994 o afacere in industria de mobila, care a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de circa patru milioane de euro. Ulterior a decis sa se extinda si in alte afaceri, deoarece piata de mobila a devenit foarte competitiva, doar in Bucuresti fiind circa 2.000 de producatori.


Proiecte rezidentiale la Mamaia si Neptun
Enache va incepe anul acesta constructia a doua proiecte rezidentiale in Mamaia si Neptun, care vor cuprine peste 530 de apartamente. "Anul acesta in septembrie vom incepe constructia proiectului Green Wave din Mamaia, care va necesita un cost de constructie de circa 33 de milioane de euro, la care se va adauga valoarea terenului achizitionat. Pretul mediu al apartamentelor va fi de circa 1.350 de euro plus TVA, iar proiectul va cuprinde si o galerie comerciala, un restaurant la plaja, sala de fitness si zona pietonala", spune Enache, care va dezvolta proiectul impreuna cu fratele sau Daniel Enache, prin intermediul companiei Sthill Development. Proiectul va avea 435 de apartamente cu suprafete cuprinse intre 40 si 198 de metri patrati.
"Am derulat mai multe studii cu firma Neocasa, agentul exclusiv al proiectului, care ne-au aratat ca exista un potential ridicat pentru investitiile in proiecte rezidentiale de pe litoral. In plus, am participat la doua targuri imobiliare unde am avut cereri potentiale de la circa 300 de persoane", explica omul de afaceri. Potrivit lui, viitorul pietei rezidentiale sunt apartamentele cu dimensiuni mici, pentru ca preturile au crescut foarte mult in ultimii ani.
"Vrem sa atragem cumparatori care sa poata sa petreaca tot timpul anului in aceste locuinte sau sa le inchirieze in perioada sezonului estival si in restul anului.Vom crea o companie care se va ocupa de property management si una dintre atributiile ei va fi de a crea parteneriate cu agentiile de turism". Pentru fiecare proiect dezvoltat omul de afaceri a creat un Special Purpose Vehicle (SPV), iar proiectul Green Wave din Neptun va cuprinde 100 de apartamente.

Proiect intins pe 40 de hectare la Ploiesti
Omul de afaceri se afla in prezent in procesul de achizitionare a unei suprafete de 40 de hectare in nord-vestul orasului Ploiesti, langa viitorul parc dezvoltat de administratia locala.
"Cel mai mare proiect, denumit GreenVille, il voi dezvolta in nord-vestul orasului Ploiesti pe un teren de 40 de hectare, in jurul viitorului parc al orasului cu o suprafata de 16 hectare. Sunt in discutii pentru atragerea unui partener strain in acest proiect, avand in vedere dimensiunea si perioada lunga de dezvoltare a GreenVille", spune Enache.
Proiectul Green Ville va avea circa 4.000 de locuinte, o zona comerciala, spatii de birouri si un hotel de trei stele plus, potrivit rezultatelor unui studiu de best-use realizat de agentia imobiliara Cushman & Wakefield.
Tot in Ploiesti Enache va dezvolta impreuna cu un fond de investitii strain un parc de retail, intins pe o suprafata de zece hectare. "Vom dezvoltat la Ploiesti un centru comercial pe un teren de circa zece hectare, din care am achizitionat patru hectare impreuna cu un fond de investitii strain, cu care am creat un SPV in care sunt actionar minoritar", explica proprietarul Modul Design.
In plus, Enache detine un teren de cinci hectare in jurul telecabinei de la Babele din orasul Busteni pe care va dezvolta un resort cu camere de trei si patru stele. "Vom dezvolta un resort in punctul Babele, pe care l-am denumit deocamdata Babele Resort, intins pe cinci hectare in jurul telecabinei de la Babele. Am prezentat acest proiect la targul de turism de la Berlin si suntem in discutii pentru atragerea operatorului hotelului".
Proiectul va fi impartit intr-un hotel de patru stele denumit Premium Sport Hotel si unul de trei stele, denumit Smart Life Hotel. Costul estimativ al investitiei se va ridica la circa 32,5 milioane de euro, avand in vedere ca intreg complexul va avea 250 de camere.
"Costurile de constructie pentru un asemenea proiect sunt semnificativ mai mari din cauza vremii nefavorabile si a complexitatii proiectului. Pentru un hotel se calculeaza investitia pentru o camera , care in Bucuresti se ridica la maximum 100.000 de euro pe camera. Insa in proiectul de la Busteni investitia intr-o camera poate ajunge la 130.000 de euro", conchide Enache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO