Business Construct

Investiţiile în rezidenţial prind avânt: Autorizaţiile de construire au atins în martie vârful de creştere din ultimii 14 ani

Investiţiile în rezidenţial prind avânt:...

Autor: Răzvan Botea

30.04.2021, 00:07 2992

Autorizaţiile de construire emise de autorităţi în martie 2021 au fost în număr de 4.456, în creştere cu 38% faţă de februarie 2021, un record al ultimilor 14 ani, din martie 2007, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro­eco­nomică al Băncii Transilvania, este de părere că evoluţia a venit pe fondul creşterii încrederii în economie şi în perspectiva implementării de politici economice relaxate. Un efect l-a avut şi efectul de bază.

„Statisticile indică accelerarea ritmului anual pentru acest indicator avansat  pentru construcţiile rezidenţiale (cea mai bună dinamică din martie 2007),  evoluţie susţinută de ameliorarea încrederii în economie, pe fondul campaniei de  vaccinare şi implementării unui mix relaxat de politici economice. De asemenea, efectul de bază a influenţat dinamica acestui indicator în martie”, scrie Andrei Rădulescu.

Datele INS mai arată că în luna martie 2021 s-a înregistrat o creştere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (+20% an/an), cât şi a suprafaţei utile totale (+0,7 %). Pentru autorizaţiile de clădiri rezidenţiale, creşterea suprafeţei utile totale pentru care s-au cerut autorizaţii de construire a fost de 35,2%.

Construcţiile, după doi ani de creştere de două cifre, sunt aşteptate să continue creşterea şi în 2021 şi să aducă 0,4 pp. la creşterea economică de 5%, cu o pondere în PIB de 6,7%. Economiştii BT se aşteaptă la o evoluţie bună a climatului din piaţa imobiliară în următorii ani: „Pentru ciclul economic post-criză ne aşteptăm la o evoluţie favorabilă a climatului  din piaţa imobiliară rezidenţială, scenariu susţinut de persistenţa costurilor reale  de finanţare la un nivel redus pe termen mediu, intensificarea convergenţei  economiei interne spre media din zona euro (principalul partener economic) şi oportunitatea accelerării procesului de modernizare.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO