Business Construct

Ionut Negoiţă, CEO & Founder HILS Development:Vânzările de apartamente sunt la jumătate, poate chiar şi sub, faţă de vremurile bune; soluţia aleasă este să creem un portofoliu de apartamente pentru închiriere

ZF Tendinţe în Piaţa Rezidenţială

Ionut Negoiţă, CEO & Founder HILS...

Autor: Roxana Rosu

03.04.2023, 10:39 1831

Vânzările de apartamente sunt la jumătate, poate chiar şi sub, faţă de vremurile bune,  şi soluţia aleasă este să facem un portofoliu pentru închiriere, spune Ionut Negoiţă, CEO & Founder HILS Development.

Proiectul din Pallady se adreseză zonei de middle market.

”Noi avem 1000 de apartamente targetate pe an. Înainte de pandemie vindeam tot ce produceam, acum vindem 600 din 1000, iar diferenţa le vom da către inchiriere. În etapa următoare, vom vedea portofolii importante pentru închiriere pe piaţă, aşa cum vedem şi afară”, a declarat Ionut Negoiţă în cadrul conferinţei ZF Tendinţe în Piaţa Rezidenţială.

Circa  30% dintre cumpărătorii din Pallady sunt investitori, care au 8-10 apartamente date în chirie. Cererea a crescut de când au crescut creditele ipotecare, iar chiriile au crescut.

"Sunt oameni care îşi doresc să locuiască aproape de locul în care au crescut, de familie, de prieteni. Titan este cel mai mare cartier din ţar[, are 5000 de locuitori, iar Pallady este o extensie. Cam 60% din cumpărători vin din această zonă. Avem şi studenţi, străini care vor să investească”.

Un apartament de 2 camere costă circa 80.000 euro, iar cele de trei camere  120.000 euro. ”Ce limitează achiziţiile este limitarea la pragul de 5% TVA la o singură locuinţă”.

Ce a mai declarat Ionuţ Negoiţă:

Consumatorul e mai cunoscător şi caută produse de calitate, dar potrivite cu ceea ce îşi permite. Există concurenţă pe piaţă şi asta este bine, căci are de unde alege. În criză se face o selecţie naturală. Trebuie să anticipezi în ce direcţie se vor duce lucrurile, să oferi şi calitate.

În alte ţări, oamenii se mută foarte des.

În orice criză sunt şi oportunităţi, cum este portofoliul pentru închirieri.  În orice criză este important să fii capitalizat. Multe vânzări de anul acesta  finalizează contracte începute anul trecut. Nu e roz, nici dramatic. Piaţa va fi mai matură şi mai sănătoasă.

Vom mobila circa 15-20 apartamente pe lună şi le punem la închiriere. Avem deja primele 25 de apartamente gata. Chiriile sunt de 450-480 euro la 2 camere, în zonă.

Am extins ratele la dezvoltator până la 12 ani. Mulţi clienţi nu se mai încadrau în credite, era foarte scump. Trebuie să găseşti soluţii, să personalizezi oferta pe client.

Noi am prins şi criza din 2008, iar acum lucrurile sunt mult mai bune. Băncile se blocaseră atunci, dar acum se dau credite. Românii au bani, au depozite mari în bănci, şi un venit mediu triplu faţă de 2008. Sunt optimist. Nevoia de locuinţe este mare, calitativ şi cantitativ.

În următorii 20 de ani se va construi mult în România. Dar va fi o selecţie a dezvoltatorilor.

În cazul PUZ-urilor, Primăria trebuia să se pregătească ceva mai bun şi apoi să se renunţe la cele vechi. Bucureştiul a rămas în aer, e un caz unic.  Nu se vede nimic pe termen scurt, mediu, să punem în locul PUZ-urilor. Aşteptăm intrarea în normalitate, nu ca acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO