Business Construct

Nu dă banca bani de birouri? Mergem la UE!

Nu dă banca bani de birouri? Mergem la UE!

Autor: Adriana Rosoga

29.09.2010, 23:40 161

Până la sfârşitul lunii august opt companii au primit "undăverde" pentru a demara construcţia de spaţii de birouri cufinanţare europeană prin Programul Operaţional Regional (POR),domeniul 4.1 "Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire aafacerilor de importanţă regională şi locală."

Bugetul alocat acestui domeniu pentru perioada 2007-2013 seridică la 274,4 mil. euro, iar cele opt companii au obţinutaprobare pentru fonduri nerambursabile de circa 35 de milioane deeuro, respectiv doar 12% din total.

Cele mai mari fonduri nerambursabile pentru acest gen deproiecte au fost de 11-12 milioane de euro, dar şi miciantreprenori au apelat la acest gen de finanţări pentru a-şidezvolta afacerile.

Astfel, compania Camion Logistic din Bucureşti, care operează unservice pentru autocamioane, intenţionează să construiască uncomplex de clădiri în zona Bolintin-Deal, la kilometrul 23 alautostrăzii Bucureşti-Piteşti, pentru care a obţinut o finanţareeuropeană de 8,4 milioane de lei (2,1 mil. euro). Structura va fiformată dintr-o hală service de 2.500 de metri pătraţi, o magaziede piese de schimb şi o clădire de birouri cu trei etaje şi osuprafaţă de 1.500 de metri pătraţi în care vor lucra aproximativ100 de persoane.

Compania a depus proiectul denumit "Centru multifuncţional dedezvoltare a afacerilor" la începutul lui 2009, iar în acest an înaprilie a fost semnat contractul cu autoritatea de dezvoltareregională. "Am achiziţionat terenul în 2007 cu intenţia de a începeaceastă construcţie. Noi oferim service pentru autocamioane şitrailere pe care este mai greu să le transporţi în interiorulcapitalei. Aşa că ne-am orientat spre mutarea centrului actual(situat pe bulevardul Timişoara din Capitală - n.red.) în afaraBucureştiului. Iniţial am vrut să pornim construcţia cu fonduriproprii, însă am aflat de posibilitatea de a accesa bani europenişi am apelat la o firmă de consultanţă pentru a ne realizaproiectul", spune Cristian Ciornei, director comercial al CamionLogistic şi coordonatorul echipei de implementare aproiectului.

În total, investiţia se va ridica la 15,3 milioane de lei (3,7mil. euro), contribuţia firmei provenind din credite bancare."Pentru partea de cofinanţare am apelat la credite bancare pe carele-am obţinut de la băncile cu care colaborăm de obicei. Derulareaproiectului va fi pe o perioadă de doi ani de la semnareacontractului. Am trecut de faza de licitaţii şi în prezent lucrareaeste la stadiul de turnat fundaţia."

Firma, înfiinţată în 2002 în urma unui parteneriatromâno-german, are 30 de angajaţi în prezent, dar în birourile pecare le va construi în Bolintin-Deal Cristian Ciornei estimează căvor lucra circa 100 de oameni. "În noua locaţie vom muta firma deservice pe care o avem în sediul vechi, dar vom închiria spaţii şicătre companii de asigurări. Spaţiul este deja închiriat aproapeintegral."

Compania are 50 de clienţi permanenţi, precum Schmitz România,Romtrailer Service, Apollo Mod Distribution sau Regenersis."Numărul de clienţi a scăzut anul trecut cu 10% faţă de 2008, iarîn acest an se menţine constant", spune Ciornei.

Pentru ce dă UE bani

Banii europeni pot fi utilizaţi pentru construirea,modernizarea, extinderea de clădiri şi anexe aferente, destinate cuprecădere întreprinderilor mici şi mijlocii pentru activităţi deproducţie sau prestare servicii.

Totodată, fonduri pot fi atrase şi pentru construireainfrastructurii rutiere în interiorul structurii de sprijinire aafacerilor şi a drumurilor de acces, crearea sau modernizareautilităţilor de bază din interiorul structurii: staţii de tratare aapei, unităţi de furnizare a energiei şi a gazului, sistem decanalizare, conectare la reţele broadband, inclusiv cablareaclădirii sau dotarea cu echipamente a structurilor de afaceri.

Cea mai mare finanţare nerambursabilă, de 47,6 milioane de lei(11,1 milioane de euro), a fost obţinută de firma Asero din Oneşti.Firma activează în domeniul construcţiilor din 2006 şi a obţinutbanii pentru proiectul "Centru de afaceri şi de management alafacerilor".

Compania, deţinută de fiii omului de afaceri băcăuan CostelCăşuneanu, intenţionează să construiască spaţii de birouri, douăsăli de conferinţe, un spaţiu pentru videoconferinţe şi spaţiipentru internet, copiatoare şi alte facilităţi precum restaurant,parcare sau două spaţii expoziţionale, potrivit datelor publicatede Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est),autoritatea care gestionează la nivel local fondurile europenedestinate dezvoltării regionale.

Perioada de implementare este de doi ani şi jumătate, iarcompania estimează că peste 290 de persoane vor fi angajate lafirmele găzduite de centru. Asero urmează să investească în totalcirca 84,5 milioane de lei (20,6 mil. euro) în acest proiect, maibine de jumătate din bani fiind fonduri europenenerambursabile.

Firma Tester Grup din Iaşi, cu activitate în industria auto şiimobiliare, intenţionează să dezvolte spaţii de birouri pentru 44de firme de servicii (consultanţă pentru afaceri şi management,contabilitate, audit, call center, consultanţă juridică etc.) şiare în derulare o investiţie totală de 35,4 mil. lei (8,6 mil.euro), din care finanţarea europeană se ridică de 19,1 mil. lei(4,6 mil. euro).

Reprezentanţii firmei nuanţează investiţia şi spun că "TesterGrup a accesat fonduri europene pentru proiectul numit «Centru deSprijinire şi Dezvoltare a Afacerilor», care nu este o clădire debirouri, ci o structură de sprijinire a afacerilor, care urmăreştesă stimuleze la nivel local creşterea economică durabilă şi sădetermine reducerea decalajelor economice la nivel regional",potrivit lui Bogdan Piţigoi, asociat al grupului Tester.

Destinaţia imobilului pare însă clară din descriereaproiectului: o clădire de birouri ce va fi închiriată în specialmicilor firme de consultanţă. Construcţia centrului a început învara acestui an la Iaşi şi va pune la dispoziţie antreprenorilorspaţii pentru desfăşurarea activităţii, trei săli de conferinţă,două săli de training şi spaţii pentru desfăşurarea întâlnirilor deafaceri. Deschiderea oficială este programată pentru toamna anuluiviitor.

"Incubatoare" la Vaslui. Tot spaţii de birouri va construi şifirma Duo Internaţional în Vaslui cu o suprafaţă utilă de 3.800 demetri pătraţi.

Prin proiectul "Incubator de afaceri Alviga" se va moderniza şiextinde o clădire existentă în oraşul Vaslui în vederea creăriiunei - structuri de sprijinire a afacerilor" care va oferi serviciide incubare şi facilităţi start-up-urilor şi IMM-urilor dinzonă.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 25,1 milioane de lei(5,9 milioane de euro), din care finanţarea nerambursabilă este de12,3 milioane de lei (3,1 mil. euro).

Către fonduri europene au început să se îndrepte şi investitoriexperimentaţi. Astfel, omul de afaceri Ovidiu Şandor, carecontrolează afacerea cu imobiliare şi confecţii Modatim dinTimişoara, a depus un proiect pentru a obţine finanţare europeanăpentru a construi încă o clădire de birouri în cadrul proiectuluiCity Business Center, unde a livrat două imobile şi are o a treiaîn curs de finalizare.

Timişoreanul nu vrea să dea detalii despre proiect, deoarece nua fost încă semnat contractul cu autorităţile care gestioneazăbanii europeni. "Avem două clădiri finalizate până acum care au ungrad de ocupare de 95%, iar a treia clădire, care va fi dată înfolosinţă în următoarele săptămâni, are un grad de ocupare de peste70%. Am aplicat pentru finanţare europeană, însă nu pot da maimulte detalii deoarece suntem în procedura de semnare acontractului", a spus timişoreanul.

Dacă vor fi atrase toate fondurile puse la dispoziţie de UniuneaEuropeană în programul de dezvoltare durabilă a afacerilor, până în2013 ar putea fi construite birouri cu o valoare totală de peste300 de milioane de euro, luând în calcul şi fondurile proprii alecompaniilor.

Suma poate deveni semnificativă într-o piaţă în care băncile şiinvestitorii nu sunt încă dispuşi să rişte banii proprii şi preferăsă îi ţină plasaţi în zone mai sigure, dar care aduc randamente maimici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO